Wales, autonomní součást Velké Británie, zavádí elektrické autobusy

Po pokusech s elektrickými autobusy v hlavním městě Cardiff v roce 2018, se stává Newport prvním městem ve Walesu, které provozuje bezemisní autobus.
Po pokusech s elektrickými autobusy v hlavním městě Cardiff v roce 2018, se stává Newport prvním městem ve Walesu, které provozuje bezemisní autobus.
Newport spolu s dalším městy Cardiff a Caerphilly získaly finanční prostředky z britského vládního grantového schématu na podporu ekologičtější veřejné dopravy. V Británii by mělo od vlády přijít do financování nízkoemisních autobusů až 48 milionů liber.

Od minulého týdne jezdí v Newportu jeden e-bus, do dubna přijede dalších 14, to představuje 15 procent flotily hlavního provozovatele autobusové dopravy Newport Bus, do Cardiffu je určeno 36 a do Caerphilly 16 kusů.

Autobus v Newportu ujede asi 180 km, což bude podle provozovatele na jeden den plně postačovat. Nabíjen bude v noci v depu v Newportu.

Provoz elektrických autobusů v Newportu je možný díky partnerství mezi Newport Transport, výrobcem autobusů Yutong a energetickou společností Zenobe Energy. Zenobe bude vlastnit infrastrukturu nabíjení, zatímco Newport Transport bude nakupovat energii.

Zavedení elektrických autobusů v zemi se je důsledkem klimatické nouze a opuštění plánu na vybudování záchranné dálnice M4 za 1,4 miliardy liber jižné od Newportu. Ve městě Newport je řada oblastí se špatnou kvalitou vzduchu. Elektrická vozidla by měla nabídnout alternativu hromadné dopravy k osobním automobilům a v důsledku snížit dopravní zácpy v Newportu.

Wales je součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, které má v plánu být do roku 2050 uhlíkově neutrální.