Výrobce autobusů Wrightbus jde do bankrotu

Jeden z největších britských výrobců autobusů a hlavní dodavatel double-deckerů New Routemaster do Londýna je v insolvenci .
Jeden z největších britských výrobců autobusů a hlavní dodavatel double-deckerů New Routemaster do Londýna je v insolvenci .
Wrightbus údajně hledal nového majitele ve spolupráci s poradci společnosti Deloitte. Jednání o převzetí společnosti, která probíhala se třemi potenciálními investory - včetně čínské technologické společnosti Weichai - selhaly. Podle Deloitte „nebylo možné najít kupce, který by chtěl pokračoval v činnosti.“ Po 73leté historii je tak připravena cesta pro vstup Wrightbusu, vlastněný skupinou Wrights Group, do správy. Wrightbus je s 1 400 zaměstnanci jedním z největších zaměstnavatelů v Severním Irsku, pro které bude krach společnosti znamenat ztrátu pracovních míst.

Wrightbus se potýká s fiančními problémy dva roky, v roce 2017 zaznamenal podle BBC ztrátu 1,7 milionu liber a snížil počet zaměstnanců o 95. V posledních letech britský autobusový trh stagnoval a pozice Wrightbusu na trhu před několika lety oslabila, když současný londýnský starosta Sadiq Khan zastavil další nákupy dvoupodlažního autobusu New Routemaster, který prosadil Boris Johnson, nynější premiér.

Na konci roku 2018 společnost Wrightbus informovala, že bude prvním výrobcem autobusů na vodíkové palivové články. Dvacet modelů s názvem Streetdeck FCEV už objednal Transport for London, dodány měly být v roce 2020.

Po krachu cestovní kanceláře Thomas Cook jde o další velký bankrot ve Velké Británii.