Vozy MHD v Nitře - vyrobeno v Česku

Osmdesát autobusů pro Transdev do slovenské Nitry vyrobil SOR Libchavy, informační a řídící systém dodala BUSE a odbavení zajistil Telmax. VIDEO.
Osmdesát autobusů pro Transdev do slovenské Nitry vyrobil SOR Libchavy, informační a řídící systém dodala BUSE a odbavení zajistil Telmax. VIDEO.
Krajské město Nitra má síť městské dopravy postavenou výhradně na autobusové dopravě, která obsluhuje celkem 28 linek. Od 1. ledna 2022 se po letech změnil její provozovatel, výběrové řízení na zajišťování dopravní obslužnosti po dobu deseti let se stala společnost Transdev. Podle podmínek zakázky pořídil nový dopravce nové autobusy, celkem 80 vozidel v různých provedeních zakoupil od českého výrobce SOR Libchavy.

Z uvedeného počtu osmi desítek vozidel má nejmenší početní zastoupení typ SOR BN 9,5, kterých bylo dodáno 11. Částečně nízkopodlažní vozy o délce 9,5 m jsou v provedení pro Nitru řešeny jako třídveřové, přičemž první a poslední dveře jsou pouze jednokřídlé. Autobusy, jež jsou evergreenem nabídky SORu, jsou určeny pro obsluhu linek s nižší přepravní kapacitou.

Dalších 16 autobusů je typu SOR NB 12 CITY, které doplňuje 15 vozů SOR NB 18 CITY v článkovém provedení. Autobusy standardní (12m) délky jsou v čtyřdveřové konfiguraci, zatímco 18m vozy mají pětidveřovou karoserii. Oba typy jsou určeny primárně pro nasazení na linkách s větší výměnou cestujících, kdy dveře navíc mají pomoci k urychlení nástupu a výstupu pasažérů. S autobusy typu NB 12 i 18 se již mohli cestující v Nitře potkat dříve (využíval je i dosavadní dopravce Arriva Nitra), a právě pozitivní zkušenosti s provozem vozů s větším počtem dveří na vybraných linkách vedly k rozhodnutí pořídit i část nových autobusů v této konfiguraci.

Zbylých 38 nově dodaných vozidel je reprezentantem typové řady NS, přičemž 20 vozů je ve 12m třídveřové verzi (SOR NS 12) a 18 v kloubové čtyřdveřové variantě (SOR NS 18). Tyto nové autobusy budou vlajkovou lodí nitranské MHD. Vynikají prostorným interiérem s velkým počtem bezbariérově přístupných míst a designem inspirovaným vozidly určenými pro tzv. BRT/BHNS systémy. Zejména autobusy SOR NS 18 jsou novinkou nejen v rámci Nitry – Transdev obdržel vůbec první vyrobené sériové vozy tohoto modelu. Obecně pak jde o první vozy řady NS 18 ve flotile Transdevu.

Všechny autobusy byly dodány v novém jednotném městském laku, který je tvořený světle modrou metalízou. Doplňkovou barvou je černá. Všechny autobusy jsou vybaveny dieselovým pohonem EURO VI step D. Přenos výkonu na kola zajišťuje automatická převodovka z produkce ZF. Pasažéři jistě ocení klimatizaci salónu cestujících, pohodlná sedadla s textilním čalouněním (s barevným rozlišením míst určených pro osoby se sníženou pohyblivostí), anebo USB nabíjecí porty pro dobíjení drobné elektroniky.

Jsme nesmírně rádi, že jsme mohli našemu významnému zákazníkovi, společnosti Transdev, předat 80 nových autobusů. Pro Nitru jde z hlediska komfortu a kvality výbavy o skutečnou revoluci v MHD,“ uvedl za společnost SOR Libchavy Filip Murgaš, jednatel a obchodní ředitel firmy.



Všechny nové autobusy jsou kompletně vybaveny informačním, řídícím, dispečerským a odbavovacím systémem od společnosti BUSE.
 
Součástí informačního systému jsou standardně používané jednobarevné LED vnější informační panely, vnitřní oboustranné 22“ LCD monitory, vnitřní LED dvouřádkové informační panely. Řízení jednotlivých periferií ve vozidle zajišťuje palubní počítač BUSE, který zároveň slouží jako sběrné místo pro sběr údajů a jejich následný přenos do řídícího dispečerského systému BUSE. Jednotlivá vozidla jsou vybavena kamerovým systémem BUSE a některé typy vozidel i automatickým počítáním cestujících. Součástí dodávaného řešení je odbavovací systém pro bezkontaktní odbavení kartou, prostřednictvím mobilní aplikace i nákup jízdenek u řidiče. Odbavení v Nitře zabezpečuje společnost Telmax.