Vozový park v německém Bonnu prochází obnovou
7. října představila SWB nové autobusy od MAN. Foto SWB Bus und Bahn

S 28 novými autobusy od MAN modernizuje SWB Bus und Bahn svůj autobusový park. Podstatná část autobusů jsou Lion’s City efficient hybrid.
S 28 novými autobusy od MAN modernizuje SWB Bus und Bahn svůj autobusový park. Podstatná část autobusů jsou Lion’s City efficient hybrid.
Mezi nově nakoupené autobusy patří 24 hybridních autobusů, sedm „MAN Lion’s City 12 efficient hybrid“ a sedmnáct „MAN Lion’s City 18 efficient hybrid“, čtyři jsou dieselové určené pro linky na letiště.
 
"Cíle města Bonn, kterým je stát se klimaticky neutrálním do roku 2035, dosáhneme pouze tehdy, nasadíme-li ekologická řešení. S novými mild hybridními autobusy jdeme správným směrem. Otázky udržitelnosti a ochrany klimatu v městské hromadné dopravě nás budou doprovázet i v příštích několika letech, a proto zjišťujeme všechny dostupné možnosti," říká Anja Wenmakers, výkonná ředitelka SWB Bus und Bahn. „Emise CO2 z nových autobusů budou ve srovnání s konvenčními naftovými autobusy výrazně sníženy. Z dlouhodobého hlediska to bude mít pozitivní vliv na kvalitu ovzduší ve městě.“

Kromě toho byly zakoupeny čtyři nové naftové autobusy MAN, které budou nasazeny na trase na letiště. S vedením po dálnici a podstatně méně zastávkami se zde technologie mild-hybrid nevyplatí. Nové MANy nahradí Citaro Ü první generace.

Pořizovací náklady nových vozů se pohybují kolem 10 milionů Eur.

"Mild hybridy" nejsou plně hybridní autobusy. Vznětový motor u této technologie je vždy v provozu, je pouze podporován energií získanou rekuperací při brzdění. Elektromotor je instalován v hnacím ústrojí mezi vznětovým motorem a převodovkou. Součástí je rekuperační zařízení, při brzdění se vyrábí elektřina a ukládá se do ultrakapacitorů na střeše. I tak by měl podle výrobce ušetřit zhruba deset procent paliva a odpovídajícím způsobem snižít emise. Z 24 mild hybrid autobusů je sedm sólo a 17 kloubových. Sólo autobusy mají 32 míst k sezení a 64 míst na stání, kloubové mají 46 míst k sezení a 101 míst ke stání.

SWB do konce roku ještě získá čtyři 12 metrové elektrické autobusy Ebusco 2.2 a tři Solaris Urbino 18 electric. Poháněny budou energií získanou z obnovitelných zdrojů.

Do Bonnu zamíří v roce 2022 také nové tramvaje ze Škoda Transportation. Plzeňský výrobce zvítězil v tendru na dodávku 26 moderních vozidel ForCity Smart a náhradních dílů po dobu 25 let. Dopravní podnik v Bonnu může navíc využít opci na dalších až dvanáct vozidel a celková výše kontraktu tak dosáhne téměř čtyři miliardy korun.


Vozový park v německém Bonnu prochází obnovou
MAN Lion’s City 18 efficient hybrid v Bonnu. Foto Ulrich Kissmann
Vozový park v německém Bonnu prochází obnovou