Volvo zahajuje výrobu elektrických nákladních vozidel v Belgii
Volvo Trucks navyšuje objem elektrických nákladních vozidel a zahajuje sériovou výrobu těžkých bateriových elektrických nákladních vozidel v belgickém Gentu. Foto Volvo Trucks

V největší továrně Volvo Truck v belgickém Gentu se budou sériově vyrábět tři různé modely: Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric, rozšíří se tak nabídka vozů pro širokou škálu úkolů. Od roku 2019 zaregistrovalo Volvo objednávky na 6 tisíc e-trucků ze 42 zemí.

V největší továrně Volvo Truck v belgickém Gentu se budou sériově vyrábět tři různé modely: Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric, rozšíří se tak nabídka vozů pro širokou škálu úkolů. Od roku 2019 zaregistrovalo Volvo objednávky na 6 tisíc e-trucků ze 42 zemí.

Elektrická nákladní vozidla Volvo se nyní vyrábějí ve čtyřech továrnách – třech v Evropě a jedné v USA. "Jsem nadšen! Továrna v Gentu je největší v naší síti, takže se jedná o velmi důležitý milník. Nyní může s Volvem přejít na elektrický pohon ještě více přepravních společností," říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

Modely Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric mohou pracovat s celkovou hmotností 44 tun a lze je přizpůsobit pro širokou škálu přepravních úkolů.    

"Naše nákladní vozidla jsou velmi oblíbená pro svou vynikající kvalitu, bezpečnost, design a pohodlí řidiče. Jsem velmi rád, že naši zákazníci mohou získat všechny tyto výhody a zároveň přepravovat zboží bez emisí CO2," říká Roger Alm.  

Továrna v Gentu je největším výrobním závodem společnosti Volvo Trucks s roční kapacitou přibližně 45 000 nákladních vozidel. Elektrická nákladní vozidla jsou montována na stejné platformě a lince jako nákladní vozidla poháněná naftou a plynem, ve výrobním uspořádání, které dává továrně vysokou flexibilitu, pokud jde o manipulaci s různými variantami a požadavky. Akumulátory pocházejí z nedávno otevřeného závodu na montáž baterií v Gentu, který se nachází hned vedle výrobní linky.   

 První s elektrickými nákladními vozidly

Volvo Trucks začalo s produkcí bateriových elektrických nákladních vozidel v Blainville ve Francii, kde v roce 2019 sjela z linky elektrická nákladní vozidla pro svoz odpadu a městskou distribuci. O rok později byla v americkém New River Valley zahájena sériová výroba VNR Electric, určeného pro regionální přepravu. V loňském roce bylo dosaženo důležitého milníku, kdy společnost Volvo Trucks uvedla svou nejtěžší řadu do sériové výroby v závodě v Tuve ve Švédsku jako první globální výrobce, kterému se to podařilo. Dosud přijala objednávky, včetně prohlášení o záměru koupě, přibližně na 6 000 elektrických nákladních vozidel ze 42 zemí na šesti kontinentech.

"Ještě před několika lety si mnozí mysleli, že je nemožné elektrifikovat těžkou nákladní dopravu. Ale brzy jsme se rozhodli, že elektrifikace je naší hlavní cestou k nulovým emisím. Nyní jsme schopni nabídnout špičkovou ucelenou řadu účelově navržených elektrických nákladních vozidel pro komerční provoz po celém světě," říká Roger Alm.     

Jak Volvo zdůrazňuje, pro velký přechod na elektřinu, musí vlády jednotlivých států co nejdříve vyjednat a nabídnout incentivní programy pro ty, kteří investují do nových technologií, zvyšují kapacitu v rozvodné síti a zavádějí daně z vyšší produkce CO2 pro zvýšení konkurenceschopnosti udržitelné dopravy.

Volvo Trucks


Volvo zahajuje výrobu elektrických nákladních vozidel v Belgii
Továrna v Gentu je největším výrobním závodem společnosti Volvo Trucks s roční kapacitou přibližně 45 000 nákladních vozidel. Vedle elektrických se dál budou vyrábět vozidla poháněná naftou a plynem. Baterie budou pocházet z nedávno otevřeného závodu na montáž baterií v Gentu, který se nachází hned vedle výrobní linky. Foto Volvo Truck