Volvo Trucks rozšiřuje svou řadu nákladních vozidel poháněných bionaftou

Celá řada nových modelů nákladních vozidel Volvo může být poháněna 100% bionaftou, volba tohoto obnovitelného paliva znamená okamžité snížení emisí CO2. Proti klasické naftě od 30 do 70 procent.

Celá řada nových modelů nákladních vozidel Volvo může být poháněna 100% bionaftou, volba tohoto obnovitelného paliva znamená okamžité snížení emisí CO2. Proti klasické naftě od 30 do 70 procent.

Současná řada středně těžkých a těžkých nákladních vozidel Volvo je dnes nabízena s pohonnými jednotkami poháněnými naftou, bionaftou, HVO, CNG, LNG (zkapalněný zemní plyn), bioCNG, bio-LNG a elektřinou. Motor B100 je nyní k dispozici pro širokou škálu motorů v modelech Volvo FL, FE, FM, FMX, FH a FH16.
 
"Naši zákazníci požadují řešení, jak snížit své emise uhlíku, a obnovitelná paliva jsou atraktivní možností – je to jednoduše efektivní způsob, jak snížit emise CO2 z dopravy okamžitě," říká Jan Hjelmgren, vedoucí produktového managementu a kvality ve společnosti Volvo Trucks. "Jako globální výrobce nákladních vozidel musíme uspokojovat širokou škálu přepravních potřeb a podmínek na trhu, a proto investujeme nejen do nových technologií, ale také do řešení, která dekarbonizují dopravu v krátkodobém i dlouhodobém horizontu."
 
Snížení emisí CO2 "od nádrže ke kolům" při používání bionafty se pohybuje mezi 30 % a 70 % ve srovnání s tradiční motorovou naftou, v závislosti na typu suroviny použité k výrobě paliva.

Spalovací motor poháněný obnovitelnými palivy je jedním ze tří pilířů dekarbonizační strategie společnosti Volvo Trucks, přičemž další dva jsou bateriový a elektrický pohon. Tato strategie podporuje cíl společnosti, aby všechna prodávaná nákladní vozidla Volvo měla mít do roku 2040 nulové emise.
 
Bionafta – fakta

  • Dostupné modely nákladních vozidel Volvo certifikované pro bionaftu B100 jsou modely Volvo FL, FE, FM, FMX, FH a FH16 s určitými variantami vznětových motorů o objemu 5, 8, 13 a 17 litrů – dostupnost variant se na jednotlivých trzích liší
  • Model certifikovaný pro bionaftu také znamená, že jsou splněny požadavky Euro 6.
  • Bionafta je nefosilní palivo získávané z rostlinných olejů (např. řepkového oleje) a její výroba je poměrně snadná.
  • Bionafta je také známá jako methylester mastných kyselin (FAME) podle standardních EN14214.
  • Všechny vznětové motory společnosti Volvo Trucks jsou také certifikovány pro provoz na palivo HVO100. HVO (hydrogenačně upravené rostlinné oleje) je v podstatě biopalivo, které lze vyrobit z řady materiálů, jako jsou rostlinné oleje, ale také odpadní produkty.

Volvo Truck