Volvo Group kupuje Proterru Powered
Foto Proterra

Akvizicí obchodní jednotky Proterra Powered získá Volvo Group vývojové centrum pro bateriové moduly v Silicon Valley v Kalifornii a montážní továrnu v Jižní Karolíně.

Akvizicí obchodní jednotky Proterra Powered získá Volvo Group vývojové centrum pro bateriové moduly v Silicon Valley v Kalifornii a montážní továrnu v Jižní Karolíně.

Společnosti Proterra Inc. a Proterra Operating Company Inc. jsou v USA od srpna v dobrovolném konkurzním řízení. Oznámení společnosti v té době hovořilo o potřebné restrukturalizaci a „strategické iniciativě k posílení finanční pozice a technologického zaměření“. Volvo Group (Volvo Battery Solutions LLC) je získala jako vítězný uchazeč v aukci za cenu 210 milionů USD. Insolvenční řízení podle kapitoly 11 se v USA podává proto, aby umožnilo společnosti provést reorganizaci a chránit ji před právními kroky dlužníků, dokud nebude reorganizace dokončena.

Transakce mezi kalifornským vývojářem baterií pro elektrická užitková vozidla a výrobcem elektrických autobusů a Volvo Group podléhá schválení americkým konkurzním soudem a také regulačním schválením a podmínkám uzavření akvizice. Uzavření by mělo proběhnout na začátku roku 2024.

Proterra vstoupila na burzu v roce 2021. V té době byla oceněna na 1,6 miliardy dolarů, včetně dluhu. Při posledním uzavření obchodování před oznámením bankrotu podle kapitoly 11 měla Proterra stále tržní hodnotu 362 milionů dolarů.

Proterra právě letos v lednu zvýšila výrobu v novém závodě na montáž baterií v Greeru v Jižní Karolíně. Společnost provozuje další závod v Kalifornii. V obou případech jsou články z LG Energy Solution zpracovány do bateriových sad používaných v elektrických autobusech Proterra a také dalšími zákazníky. Bateriové systémy od Proterry nakupují společnosti jako Shyft Group, Nikola, Vicinity Motor, Anadolu Isuzu a Volta Trucks.

Další aukce "Track A“ pro obchodní jednotky Transit a Energy společnosti Proterra, včetně vozového parku Valence a produktu energetického managementu, se má konat v pondělí 13. listopadu 2023.