Volvo Buses uzavřela partnerství se Sunsundegui
Karosérie pro prémiové autobusy Volvo 9700 a Volvo 9900 pro evropské zákazníky bude vyrábět od roku 2024 v licenci španělský výrobce nástaveb Sunsundegui. Foto Volvo Buses

Karosérie pro prémiové autobusy Volvo 9700 a Volvo 9900 bude vyrábět v licenci španělský výrobce nástaveb. Výroba má být zahájena v roce 2024, první autobusy se na evropský trh dostanou v roce 2025. Pracuje se i na vývoji elektrického autokaru.

Karosérie pro prémiové autobusy Volvo 9700 a Volvo 9900 bude vyrábět v licenci španělský výrobce nástaveb. Výroba má být zahájena v roce 2024, první autobusy se na evropský trh dostanou v roce 2025. Pracuje se i na vývoji elektrického autokaru.

Po dohodě s egyptskou MCV na výrobu karoserií pro městské a meziměstské autobusy ze září 2023 je dalším krokem smlouva se Sunsundegui pro nástavby podvozků pro prémiové autokary.  

Touto dohodou jsme učinili významný krok k implementaci změny, kterou jsme oznámili v březnu tohoto roku, pokud jde o náš obchodní model v Evropě. Díky dohodám se Sunsundegui a MCV jsme si jisti, že můžeme našim zákazníkům nabídnout kompletní řadu autobusů a autokarů v prémiovém segmentu,“ říká Anna Westerberg, prezidentka Volvo Buses.

Sunsundegui i MCV již dříve úspěšně dodávaly nástavby s podvozkem Volvo. Nyní se partnerství mezi těmito dvěma výrobci nástaveb a Volvo Buses prohlubuje.

Kromě Sunsundegui a MCV může Volvo Buses využívat další výrobce nástaveb k nabízení řešení přizpůsobených různým světovým trhům. Například daroserie pro double decker Volvo 9700 DD bude i nadále vyrábět Carrus Delta ve Finsku. Výroba podvozků zůstane v továrnách Volvo Buses v Borås a Uddevalla ve Švédsku.

Sunsundegui v rámci nové dohody navýší kapacitu i počet zaměstnanců ve své továrně v Navarře. Volvo Buses bude i nadále kontaktním místem pro prodej a služby pro stávající i potenciální zákazníky v rámci svého nového evropského obchodního modelu.

Společně se Sunsundegui nyní můžeme přijímat objednávky na Volvo 9700 a Volvo 9900 ještě do konce roku. Naši zákazníci mají jistotu, že dokážeme dodat autokary nejvyšší kvality, abychom uspokojili rostoucí poptávku v oboru autokarů,“ říká Dan Pettersson, viceprezident společnosti Volvo Buses.

Generální ředitel Sunsundegui José Ignacio Murillo uvedl: "Cílem nové smlouvy je vyrábět dva nové modely Volvo 9700 a 9900, nejde ale jen o výrobu, ale také jejich inženýrství. Znamená to, že od příštího roku bude Sunsundegui odpovědná za veškerou konstrukci modelů 9700 a 9900 a všechny jejich varianty v budoucnu. S tímto projektem plánujeme zvýšit produkci na téměř 800  kusů, nárůst zaměstnanců na až 720 a tržeb na přibližně 140 milionů. Je to úžasný růst ve velmi krátké době." José Ignacio Murillo také oznámil další spolupráci se švédskou společností: „Společně vyvíjíme karoserii pro elektrický podvozek, který je ve Volvo ve vývoji. Myšlenka je taková, že budeme dodavateli tohoto vozidla pro jižní Evropu.“

Sunsundegui nabízí různé modely pro různé potřeby veřejné dopravy, od prémiových dálkových autokarů až po všestranné městské autobusy. Společnost sídlí v Alsasua, Navarre ve Španělsku a v současné době má zákazníky v celé Evropě a na Středním východě.


Volvo Buses uzavřela partnerství se Sunsundegui
Úzká spolupráce s Volvo Buses je pro Sunsundegui do budoucnosti zásadní, stejně jako pro region ležící v Baskicku. Foto Sunsundegui
Volvo Buses uzavřela partnerství se Sunsundegui
Anna Westerberg, prezidentka společnosti Volvo Buses, a Jose Ignacio Murillo, generální ředitel Sunsundegui. Foto Volvo Buses