Volvo Buses končí v Evropě s výrobou kompletních autobusů, zaměří se na podvozky
Závod Volvo Buses na výrobu kompletních autobusů a autokarů ve Wroclawi se začátkem příštího roku uzavře. Foto Volvo Buses

Podnikání v Evropě je pro Volvo Buses několik let ztrátové. Přejde na úspěšný model na jiných trzích, společně s externími výrobci nástaveb nabídne zákazníkům v Evropě kompletní řadu městských a meziměstských autobusů a také autokarů pro prémiový segment.

Reklama

Podnikání v Evropě je pro Volvo Buses několik let ztrátové. Přejde na úspěšný model na jiných trzích, společně s externími výrobci nástaveb nabídne zákazníkům v Evropě kompletní řadu městských a meziměstských autobusů a také autokarů pro prémiový segment.

Výroba v závodě Volvo Buses ve Wroclawi bude postupně utlumována a její defitivní uzavření je plánováno na první čtvrtletí roku 2024. Závod v Polsku bude prodán společnosti Vargas Holding. Volvo Buses vyčlenila na restrukturalizaci 1,3 miliardy SEK. Během prvního čtvrtletí letošního roku to negativně ovlivní provozní zisk společnosti.

Naše podnikání v Evropě je již několik let ztrátové. S tímto obchodním modelem, který již dnes úspěšně aplikujeme na mnoha trzích, zlepšíme ziskovost a zajistíme naši dlouhodobou konkurenceschopnost,“ říká Anna Westerberg, prezidentka Volvo Buses.

V budoucnu bude Volvo Buses i nadále zodpovědné za vztahy se zákazníky a nabídku kompletní řady autobusů a autokarů ve spolupráci s vybranými externími výrobci nástaveb. Zároveň nabídne servis pro spolehlivý provoz a vysoký standard bezpečnosti a kvality. Společnost získá jednodušší strukturu, lepší flexibilitu a schopnost lépe plnit požadavky trhu a zákazníků, uvádí Volvo Buses.

Výroba nástaveb ve Wroclawi má pokračovat do prvního čtvrtletí roku 2024. Objednávky na kompletní městské, linkové a zájezdové autobusy pro zákazníky v Evropě budou dodávány ze závodu Wroclaw podle plánu. Volvo Buses bude i nadále poskytovat plný servis a podporu stávajícímu i budoucímu vozovému parku.

Po diskusích mezi Volvo Buses a Vargas Holding byl podepsáno Letter of Intent (LoI), podle kterého bude areál Volvo Buses ve Wroclawi prodán společnosti Vargas Holding. Vargas Holding restrukturalizuje a postupně rozšíří výrobní zařízení a zahájí výrobu v roce 2024 a v následujících letech jí ještě rozšíří. Lol zahrnuje záměr Vargas Holding nabídnout zaměstnání části zaměstnanců Volvo, některým již ve třetím čtvrtletí roku 2023.

Přestože Vargas Holding působí v jiném odvětví, příležitost najmout si naše zkušené zaměstnance ve Wroclawi je klíčovým faktorem pro jejich založení a budoucí expanzi,“ říká Anna Westerberg. Rozhodnutí ukončit výrobu kompletních autobusů a autokarů ovlivní přibližně 1 600 míst ve Volvo Buses, z nichž přibližně 1 500 sídlí ve Wroclawi.

Volvo Group je čtvrtým největším zaměstnavatelem ve Wroclawi. I po uzavření továrny na autobusy jí zůstane v Polsku velké zastoupení, s více než 2 100 zaměstnanci Volvo Trucks, Volvo Construction Equipment a v podpoře skupiny, jako jsou digitální a IT služby, nemovitosti nebo účetní služby.

Továrny Volvo Buses ve Švédsku a Brazílii vyrábějící podvozky a výroba kompletních autobusů a autokarů v Mexiku a Severní Americe nejsou tímto rozhodnutím dotčeny a budou pokračovat jako dosud.

Volvo Buses