Volvo Buses a španělská Sunsundegui budou společně vyrábět prémiové autokary
Nová dohoda mezi Volvo Buses a španělským nástavbářem Sunsundequi zahrnuje společnou výrobu autokarů Volvo 9700 a Volvo 9900 pro evropské zákazníky. Foto Volvo Buses

Výrobce autobusů Sunsundegui bude v licenci vyrábět nástavby pro Volvo 9700 a Volvo 9900. Zahájení výroby se očekává v roce 2024, první modely budou na trhu v roce 2025.

Výrobce autobusů Sunsundegui bude v licenci vyrábět nástavby pro Volvo 9700 a Volvo 9900. Zahájení výroby se očekává v roce 2024, první modely budou na trhu v roce 2025.

Letter of Intent se Sunsundegui je dalším krokem v novém obchodním modelu společnosti Volvo Buses pro evropské trhy, kdy Volvo Buses ukončí výrobu kompletních autobusů v závodě ve Wroclawi a zaměří se na výrobu podvozků a spolupráci s externími výrobci nástaveb na nabídce kompletních prémiových autobusů a autokarů. Partnerství se Sunsundegui navazuje na LOI nedávno podepsaný s MCV, podle kterého bude egyptská společnost dodávat karoserie pro elektrické městské a meziměstské autobusy Volvo Buses pro Evropu. Karoserie pro double deckery Volvo 9700 DD bude i nadále vyrábět finská Carrus Delta, zatímco výroba podvozků zůstane v závodech Volvo Buses v Boras a Uddevalla ve Švédsku.

Sunsundegui se sídlem ve Španělsku dodala nástavby primárně postavené na podvozku Volvo Buses pro prémiové autobusy pro více zákazníků v celé Evropě (včetně České republiky). Nová dohoda zahrnuje nástavby pro novou platformu pro autokary Volvo 9700 a Volvo 9900 s nízkou spotřebou paliva, která byla uvedena na trh v roce 2022.

Sunsundegui je již váženým partnerem a podle našich zkušeností velmi profesionální společností s vynikajícími kompetencemi,“ říká Dan Pettersson, senior viceprezident Volvo Buses. "Má kapacitu splnit požadavky a poptávku na mnoha evropských trzích a její karosérie jsou našimi zákazníky vysoce oceňovány. Jsme si jisti, že společně vyvineme řadu špičkových turistických autobusů v prémiové třídě."

Spolu s naším partnerstvím s MCV nám spolupráce se Sunsundegui pomůže vyvinout kompletní nabídku prémiových autokarů a městských a meziměstských autobusů pro naše zákazníky v Evropě,“ říká Dan Pettersson. "Náš obchodní model nás přivede k užší spolupráci s některými předními světovými výrobci nástaveb a umožní nám spojit naše odborné znalosti a kompetence v našich příslušných oblastech. To zlepší naši schopnost vyvíjet a přizpůsobovat řešení tak, aby vyhovovala jedinečným potřebám každého zákazníka."

Volvo Buses bude působit i nadále jako kontaktní místo pro zákazníky a bude i nadále poskytovat nepřetržité služby a náhradní díly, a to jak pro nové, tak stávající zákazníky.

Výroba kompletních autobusů v Mexiku a Severní Americe není změnou v Evropě ovlivněna.


Volvo Buses a španělská Sunsundegui budou společně vyrábět prémiové autokary
Sunsundegui Sb3Le VOLVO B8R 10,9m - španělský nástavbář a Volvo Buses na výrobě autobusů spolupracují dlouhodobě. Od roku 2025 by měly být na trhu i nejnovější autokary Volvo 9700 a 9900. Foto Sunsundegui