Vodíková evropská inciativa pokračuje projektem CHIC
Screen http://chic-project.eu/

Clean Hydrogen In European Cities. Jedním z výsledků projektu je i vodíková flotila ve městě Brugg ve Švýcarsku.
Clean Hydrogen In European Cities. Jedním z výsledků projektu je i vodíková flotila ve městě Brugg ve Švýcarsku.
Vodíkovým technologiím se BUSportál v evropském měřítku věnoval v rámci projektu HyFLEET:CUTE viz např.:
Vodíkové technologie: Budoucnost vodíkových autobusů
Fotogalerie Mercedes-Benz Citaro FuelCELL-Hybrid
Po ukončení projektu jsme ve sledování evropské vodíkové tématiky polevili. V současnosti se nám téma připomnělo prostřednictvím spolupracovníka (aman) navazující projekt CHIC - přinesli jsme jeho reportáž
První autobusy na vodík ve Švýcarsku: Pět autobusů Mercedes-Benz
Nevíme, zda je to úmyslem, ale připadá nám, že vodíkoví projektanti mají smysl pro humor, zkratka CUTE (Clean Urban Transport for Europe) je anglicky roztomilý či chytrý a zkratku CHIC (Clean Hydrogen In European Cities), kde se evidentně nehodilo "E", není třeba překládat. Uvidíme, zda doprava na vodíkový pohon bude dostatečně "šik" i v širším měřítku. Určitě by byla přitažlivější, kdyby vzrostla opravdu razantně cena ropy.

Následně se objevily ve statistice odkazy na BUSportál právě z webu projektu CHIC, což je velice potěšující. Uvádíme tedy základní údaje o projektu:
Záměry CHIC
Převažujícím záměrem projektu je příprava komercionalizace vodíkové palivočlánkové technologie pro autobusy s příslušným řešením infrastruktury se startem v roce 2015.

Projekt CHIC bude implementovat čistou městskou mobilitu do 5 významných evropských regionů prostřednictvím nasazení 26 vodíkových FC (fuell cel - palivočlánkových) autobusů do sředně valkých flotil a zvětšit vodíkovou infrastrukturu.

Projekt CHIC bude usnadňovat vývoj čistých městských systémů veřejné dopravy a akčních plánů mobility v nových 14 evropských regionů.

Projekt CHIC bude aktivně spolupracovat, převádět a zajišťovat podstatné klíčové znalosti z předcházejících FC projektů zainteresovaným osobám v CHIC.

Projekt CHIC bude vytvářet větší porozumění pro "zelené" vodíkové FC autobusy, vedoucí k nárůstu politické akceptace a příslibů.

Více o projektu CHIC na http://chic-project.eu/
CHIC Objectives
The overriding objective of the project is preparation for the commercialisation of hydrogen FC hybrid bus technology and associated infrastructure solutions starting in 2015.

The CHIC project will: implement clean urban mobility in 5 major European regions through the deployment of 26 hydrogen FC powered buses in medium sized fleets, and the enlargement of the hydrogen infrastructure systems

The CHIC project will: facilitate the development of clean urban public transport systems and mobility action plans into 14 new European regions

The CHIC project will: actively collaborate, transfer and secure significant key learning from previous FC projects into the CHIC stakeholders, thereby greatly accelerating the achievement of JTI and EC objectives

The CHIC project will: deliver greater community understanding of ‘green’ hydrogen powered FC buses, leading to increased political acceptance and commitment