VIZE pro dopravu v PRAZE. Výstava na Staroměstské radnici od 4.3. do 14.6.2009.

Pořádá Fakulta dopravní ČVUT a Hlavní město Praha. Doprovodný program.
Pořádá Fakulta dopravní ČVUT a Hlavní město Praha. Doprovodný program.
Výstava je věnována historii dopravy v Praze od jejích prvopočátků, narýsovaných Karlem IV. Dále si všímá klíčových okamžiků vývoje, příjezdu prvního vlaku na Masarykovo nádraží v roce 1845, vzniku omnibusové, posléze tramvajové dopravy. Po první světové válce nastupuje doprava autobusová a s ní ruku v ruce automobilová, v letech sedmdesátých přichází výstavba metra, několik desítek let poté, co o něm Pražané začali vážně uvažovat.

Současnost je zobrazena prostřednictvím unikátních velkých leteckých fotografií významných dopravních staveb. Z ptačí perspektivy si tak budete moci prohlédnout hlavní železniční nádraží, Barrandovský most, novou zastávku metra Střížkov, pražské mosty, Vyšehradský tunel, magistrálu obepínající Národní muzeum a mnoho dalších staveb.

Důležitá je pro autory výstavy také budoucnost. Cílem týmu, který výstavu připravuje, je ukázat co nejvíce z pražské dopravy, představit významné projekty, které Prahu čekají a zároveň naznačit cestičky, kterými by se doprava v jednom z nejkrásnějších měst světa mohla v následujících desetiletích ubírat.
Doprovodný program
  • 5. března 2009: Historie pražské hromadné dopravy - Pavel Fojtík, Dopravní podnik hl. m. Prahy
  • 26. března 2009: Modernizace trati Praha - Kladno - Petr Zobal, METROPROJEKT, a.s.
  • 2. dubna 2009: Kvalita dopravy - Pavel Vančura, Dopravní podnik hl. m. Prahy.

Více na www.vizeprodopravuvpraze.cz