Větší změny v dopravní obslužnosti čekají Liberecký kraj
Na Českolipsku vyjedou s novým dopravcem i nové autobusy Iveco. Foto Jan Sviták

Na Českolipsku vyjede nově krajský dopravce - ČSAD Liberec, do provozu zařadí nové autobusy Iveco. Integrovány budou dálkové linky mezi Jabloncem, Libercem a Prahou.
Na Českolipsku vyjede nově krajský dopravce - ČSAD Liberec, do provozu zařadí nové autobusy Iveco. Integrovány budou dálkové linky mezi Jabloncem, Libercem a Prahou.
K celostátnímu termínu změn jízdních řádů připravil Koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje - KORID LK - projekt optimalizace dopravní obslužnosti v oblasti Českolipsko. Cílem je posílení dopravního spojení a/nebo zvýšení kapacity v relacích s vyšším počtem cestujících. Naopak v relacích s nižšími počty přepravených cestujících budou ve větší míře nasazovány mini a midibusy, uvádí KORID LK. S ohledem na zachování či vytvoření systémových návazností v území je navrženo vetší množství změn jednotlivých linek.

K datu 12. prosince současně přebírá dopravní obslužnost v linkové dopravě po ČSAD Česká Lípa společnost ČSAD Liberec, vnitřní dopravce Libereckého kraje. V této souvislosti dojde k další obnově vozového parku a zařazení bezbariérově přístupných nízkopodlažních vozidel Iveco Crossway. Dopravce a Liberecký kraj představily nové vozy dodané ZLINER ve středu 8. prosince.

V železniční dopravě pak provoz na lince L4 zajistí nově dopravce Die Länderbahn CZ.

Jablonecko

S novou koncepcí dálkových linek s Prahou, které budou integrovány do IDOL a PID budou zavedeny nové linky 900 a 700 mezi Rokytnicí nad Jizerou, Harrachovem, Tanvaldem, Jabloncem nad Nisou a Prahou. V úseku Jablonec n. Nisou a Prahou bude mít linka 900 hodinový interval. Do IDOL bude nově integrována linka Bedřichov - Jablonec n.Nisou - Praha dopravce Enjoy Europe (pod č. 190).

Na Liberecku dochází rozšíření a časové posuny spojů v úseku Liberec - Chrastava a jsou přidány nové zastávky na trase. Vyjedou nové linky 345 Liberec – Hodkovice n. Mohelkou
– Mladá Boleslav – Praha,Černý Most a 721 Český Dub – Všelibice,Vrtky – Mnichovo Hradiště, které nahradí zrušené č. 360 a 380. Další změny zde.

Nová koncepce dálkových linek na trase s Prahou se dotkne i Semilska a Turnovska. Bude rozšířen počet spojení mezi Turnovem a Prahou v ranních hodinách. Více spojů bude zavedeno mezi Turovem a Mnichovým Hradištěm.


Větší změny v dopravní obslužnosti čekají Liberecký kraj
Téměř tři desítky nových autobusů dodala ČSAD Liberec společnost ZLINER. Foto Jan Sviták