Ve Znojmě zavádějí dopravní peněženku
Cestující v městské autobusové dopravě ve Znojmě budou moci u delších autobusů nastupovat druhými a třetími dveřmi, u kterých jsou nově doplňovány validátory. Všechny jsou s větším displejem. Uznávat budou i dopravní peněženku. Foto KORDIS JMK

Nový způsob placení pro nepravidelné cestující nebo děti. Dopravní peněženka nabitá do výše 250 Kč ve formě karty, klíčenky nebo samolepky může nahradit platbu v hotovosti u řidiče nebo bankovní kartou. Druhý měsíc roku přinese do městské autobusové dopravy ve Znojmě také větší počet validátorů a s větším displejem.

Nový způsob placení pro nepravidelné cestující nebo děti. Dopravní peněženka nabitá do výše 250 Kč ve formě karty, klíčenky nebo samolepky může nahradit platbu v hotovosti u řidiče nebo bankovní kartou. Druhý měsíc roku přinese do městské autobusové dopravy ve Znojmě také větší počet validátorů a s větším displejem.

Během února budou postupně vyměněny všechny validátory, které v autobusech umožňují bezhotovostní platby bankovní kartou. U velkých autobusů budu doplněny i ke třetím dveřím. Cestující tak budou moci nastupovat druhými a třetími dveřmi. Nové validátory mají, na rozdíl od města Brna, kde podobný systém též funguje, větší displej. Dodavatelem je, stejně jako v Brně a Jihomoravském kraji, společnost Mikroelektronika.

Nově půjde zaplatit nebankovní Dopravní peněženkou IDS JMK

Hlavně pro děti a ty, kteří nechtějí v dopravě platit bankovní kartou, a dosut platili za jízdné u řidiče, se od 1. 2. 2024 zavádí novinka – Dopravní peněženka IDS JMK. Její nosič si může koupit každý na Kontaktním centru IDS JMK ve formě karty, klíčenky nebo samolepky. A současně si ji může dobít drobnou částkou do výše 250 Kč. Peněženka slouží jako rychlý a jednoduchý doplněk k více zabezpečeným bankovním kartám. Proto je výše zůstatku omezena.
 
Dopravní peněženka bude primárně sloužit pro placení ve validátorech pro cestu po Znojmě. Pro takovou cestu bude stačit ji přiložit při každém nástupu. Validátor sám pozná, jestli má prodat jízdenku nepřestupní nebo přestupní. Při výstupu není nutné ji přikládat. Stejně jako v případě bankovní karty bude jízdenka přiřazena pouze k nosiči nebankovní peněženky. Nebude vydána v papírové formě.

Tato možnost bude ideální pro děti, které jezdí jen jednou denně a kterým se tak nevyplatí předplatní jízdenka. Sleva na jízdném se nastaví sama, jenom je nutné předem kartu a dítě zaregistrovat v e-shopu IDS JMK a přiřadit mu odpovídající slevovou kategorii.
Nabíjení dopravní peněženky bude možné buď přímo v e-shopu IDS JMK nebo fyzicky na Kontaktním centru IDS JMK na znojemském nádraží.

Dopravní peněženku bude možné zaregistrovat na jméno. To bude mít v případě dětí výhodu v tom, že validátor sám dětem prodá zlevněnou jízdenku. V případě všech cestujících pak bude výhoda v tom, že bude možné v případě ztráty peněženku zablokovat a zůstatek v okamžiku blokace převést na jiný nosič. Anonymní neregistrované peněženky tuto výhodu neposkytnou, protože nebude jistý vlastník, nebude možná finanční náhrada.

Obyvatelé Znojma, kteří využívají pro jízdy po městě regionální autobusy, nebudou o možnost využití Dopravní peněženkou ochuzeni. I když tyto autobusy nejsou validátory vybaveny, budou moci dopravní peněženkou zaplatit u řidiče.

Nový systém městské autobusové dopravy (MAD) funguje ve Znojmě od začátku loňského roku. Společně s novým dopravcem Autobusy Karlovy Vary (AKV bus) se navýšil počet spojů a začaly se obsluhovat nové lokality, v průběhu roku se na podněty cestujících několikrát upravovaly jízdní řády.

Největší novinkou bylo pro znojemské cestující nastupování všemi dveřmi a možnost zakoupit si elektronické jízdné prostřednictvím validátoru. Na tuto změnu si ale rychle zvykli. Za rok 2023 se prodalo prostřednictvím validátorů v autobusech téměř půl milionu jízdenek a počet jízdenek zakoupených u řidiče v průběhu roku postupně klesal. Dnes je podíl cestujících kupujících si jízdenku ve validátoru u základních jízdenek dokonce vyšší než v Brně. Se započtením jízdenek prodaných aplikací POSEIDON používá elektronické jízdné ve Znojmě 70 % dospělých cestujících a 30 % cestujících s nárokem na slevu. Tento podíl by se měl díky dopravní peněžence nadále zvyšovat.