Ve Vídni vyjela první automatizovaná souprava metra
Nové metro pro Vídeň od Siemens Mobility – typ X- zahájilo 16. června 2023 provoz s cestujícími na lince U3. Foto Tobias Holzer

16. června se na lince U3 vídeňského metra svezli cestující prvním vlakem automatizovaného metra X. Do konce roku má dopravní podnik získat od Siemens Mobility deset dalších vozů. Postupně nahradí stávající vozy Silver Arrow a od roku 2026 ve Vídni vůbec poprvé umožní plně automatizovaný provoz metra na nové lince U5.

16. června se na lince U3 vídeňského metra svezli cestující prvním vlakem automatizovaného metra X. Do konce roku má dopravní podnik získat od Siemens Mobility deset dalších vozů. Postupně nahradí stávající vozy Silver Arrow a od roku 2026 ve Vídni vůbec poprvé umožní plně automatizovaný provoz metra na nové lince U5.

„Všem cestujícím jsou dveře otevřené!“,  objevilo se ve stanici metra U3 Erdberg na novém moderním X-Wagen. Po rozsáhlých testech a úspěšném schválení Vídeň oficiálně zahájila ostrý provoz této automatizované soupravy. První vlak nové generace slavnostně představil městský radní pro veřejnou dopravu Peter Hanke i zástupci městského dopravního podniku Wiener Linien a společnosti Siemens Mobility, kteří stojí za vývojem tohoto projektu.

První předsériově vyrobené vozy získal vídeňský dopravní podnik Wiener Linien počátkem července 2020. Po sestavení šestivozové soupravy zahájil dopravce důkladné testy, během nichž vlak urazil několik tisíc kilometrů. Zkoušky se zaměřovaly mimo jiné na pohonný a brzdový systém, bezpečnostní zařízení i ruční ovládání soupravy strojvedoucím. První cestující svezla souprava v rámci testovacího provozu v dubnu 2021.

Nové vlak pro metro se vyrábí v závodě Siemens ve vídeňské čtvrti Simmering. Na rozdíl od prvního vozu, který musel být schválen pro běžný provoz, by všechny ostatní soupravy měly být uvedeny do ostrého provozu už po třech měsících testování.

Stříbrné soupravy X-Wagen o délce 111 metrů jsou plně průchozí a v šesti vagonech uvezou 928 cestujících, tedy o 46 více než doposud nejkapacitnější vídeňské vlaky. Vyráběny jsou z 90 procent z recyklovatelných materiálů, za využití šetrných metod a obnovitelné energie, uvádí Wiener Linien. Město objednalo 34 souprav s opcí na dalších 11, o následný servis a údržbu se má podle smlouvy z roku 2017 starat přímo výrobce Siemens ve svém lokálním závodě.

Nový vůz přináší vzdušný interiérový design s dostatečným prostorem pro pohodlný a rychlý nástup a výstup. X-Wagen přináší i dostatek místa pro kočárky nebo zavazadla. Sedadla jsou vyrobena z vysoce kvalitní překližky, jejich uspořádání je typickou kombinací sedadel uspořádaných jak příčně, tak podélně, včetně sklopných sedadel. Modře označená místa jsou prioritně vyhrazena pro cestující s omezenou pohyblivostí.

X-Wagen přichází s několika novinkami, například s digitálním informačním a naváděcím systémem Passenger Info Plus. Cestující se tak na obrazovkách mohou přímo ve voze informovat o směru výstupu, přestupech i nejbližších časech odjezdu dalších linek. K dispozici je i digitální mapa celé sítě metra, která ukazuje aktuální polohu vlaku, směr jízdy, příští stanici, plánovaná omezení provozu nebo výtahy mimo provoz.

X-Wagen je 3. generace metra Siemens pro Vídeň. Jednou z hlavních inovací je integrace nového bezvzdušného brzdového systému, který byl oceněn Německou cenou za inovace 2023. Brzdy jsou ovládány čistě elektronicky brake-by-wire. Nový systém navíc výrazně zkracuje dobu pro přípravu do provozu. S konvenčními vzduchovými brzdami to trvá přibližně 12 minut; s novým bezvzduchovým brzdovým systémem od Siemens Mobility jen třetinu času.

X-Wagen umožňuje ruční, poloautomatizovaný a plně automatizovaný provoz.

Nový vlak je v provozu ve všední dny mezi stanicemi linky U3 Simmering a Ottakring. Dalšími vlaky tohoto typu by se měli cestující projet v létě. Podle plánu by měl vídeňský vozový park do konce roku mít k dispozici až deset vozů. Od roku 2024 pak bude společnost Siemens Mobility dodávat vídeňskému dopravnímu podniku až tři další vlaky X ročně. Do roku 2030 Vídeň získá nejméně 33 dalších souprav X-Wagen a postupně nahradí stávající vozy Silver Arrow.

Je to velký den pro Vídeň a její veřejnou dopravu. Vozy metra X-Wagen určují trendy pro naši vizi vzorového ekologického města. Technicky vysoce vyspělý vlak vyrobený ve Vídni, který splňuje všechny nároky i očekávání, činí cestování veřejnou dopravou ještě atraktivnějším a pohodlnějším. Vozy X-Wagen jsou součástí komplexní modernizace vozového parku Wiener Linien, která zahrnuje také nové elektrobusy a tramvaje,“ uvedl vídeňský radní Hanke. Do konce roku 2023 má být dodáno 30 nových bezbariérových tramvají Flexity a do hlavního města přijíždějí také nová e-Citara. Na 100 se také rozrostla flotila elektrických automobilů v rámci WienMobil.

Wiener Linien


Ve Vídni vyjela první automatizovaná souprava metra
Nový X-car nabízí otevřený interiér s prostornými nástupními prostory pro rychlé nastupování a vystupování. Ve voze X může cestovat celkem až 928 lidí, dostatek prostoru je pro kočárky a zavazadla. Vozy jsou speciálně vyvinuty pro Vídeň. © Wiener Linien
Ve Vídni vyjela první automatizovaná souprava metra
Od roku 2026 bude U5 mezi Karlsplatz a Frankhplatz první plně automatickou linkou vídeňského metra. © Wiener Linien
Ve Vídni vyjela první automatizovaná souprava metra
Jednou z novinek v X-Wagen je Passenger Info Plus - digitální informační a navigační systém pro cestující od Siemens Mobility. Dynamicky upravené informace se cestujícím zobrazují na obrazovkách nad všemi dveřmi vozidla. Nad dveřmi, které se otevírají v další stanici, je znázorněno, kterým směrem jsou příslušné výstupy, na které další linky mohou cestující přestoupit a kdy jsou další časy odjezdů těchto linek. Obrazovky nad dveřmi, které zůstávají zavřené v další stanici, ukazují digitální mapu sítě. V tomto plánu cestující vidí aktuální polohu vlaku, příslušný směr jízdy, další zastávku a důležité možnosti přestupu. Na obou stranách dveří lze zobrazit i další aktuální informace. © Wiener Linien
Ve Vídni vyjela první automatizovaná souprava metra
První vůz X vyjel 16. června 2023 ze stanice Erdberg na lince U3. Desátý vlak bude dodán do konce roku a od roku 2024 bude Siemens Mobility do Wiener Linien dodávat až tři další vozy X ročně. © Wiener Linien