Ve veřejné dopravě chybí tisíce řidičů
Dopravním podnikům chybí pět set řidičů. Problémy mají také linkoví dopravci. Firmy lákají nové řidiče na náborové příspěvky a další zajímavé zaměstnanecké benefity, šoféři ale na trhu nejsou. Ilustrační foto Dopravní podnik města Jihlavy

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR chybí v silniční dopravě desetitisíce dopravců. Největší problém je ve veřejné dopravě, kdy se lidé nedostanou do práce nebo do školy.
Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR chybí v silniční dopravě desetitisíce dopravců. Největší problém je ve veřejné dopravě, kdy se lidé nedostanou do práce nebo do školy.
Nedostatek řidičů trápí všechny dopravce. Po řadě omezení spojených s pandemií se vrátili zpět k původním jízdním řádů a dostávají se do problémů.  

Podle statistik Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) chybí aktuálně dopravním podnikům v součtu na pět set řidičů. „S nedostatkem řidičů se dopravní podniky potýkají dlouhodobě. Jednou z hlavních příčin je jejich vysoký průměrný věk, který se pohybuje mezi 47 a 50 lety. Poměrně hodně řidičů nám tedy odchází do starobního důchodu nebo odejdou předčasně z důvodu zdravotní nezpůsobilosti,“ řekl předseda SDP ČR Tomáš Pelikán s tím, že aktuální „post-covidová“ situace je ještě složitější. „V době, kdy platila různá omezení, se naše dopravní výkony snížily a někteří šoféři odešli do jiných odvětví. V regionech, kde je například průmyslová výroba, se dopravci doslova „přetahují“ o zaměstnance s velkými výrobními závody.“ 

Část podniků se navíc potýká s vysokou nemocností řidičů. „V rámci SDP ČR chybí dopravcům celkem zhruba 500 řidičů. Některé dopravní podniky se potýkají s podstavem, a navíc další řidiči jsou v dlouhodobé pracovní neschopnosti,“ uvedl předseda představenstva Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner, který předsedá odborné personální skupině SDP ČR.

Podle prezidenta Asociace středočeských dopravců Daniela Adamky potřebují dopravci ADSSS pro bezproblémové zajištění autobusových spojů v Pražské integrované dopravě kolem 200 nových řidičů.

"Odhadujeme, že celkově za veřejnou dopravu se počet chybějících řidičů pohybuje v řádech tisíců. Za celou silniční dopravu včetně té nákladní pak chybí desetitisíce šoférů. Dopravci již jsou na hraně a někdy i za hranou svých kapacit, řidiči prostě nejsou, přitom všechny předpisy o bezpečnostních přestávkách, délkách směn apod. stále platí. Stačí pak jen vyšší nemocnost, kumulace odchodů do důchodu nebo nadměrné požadavky na spoje a dopravci nestíhají, musí některé spoje rušit a prodlužovat intervaly např. až na víkendový provoz," uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPD). "Situaci se snažíme dlouhodobě řešit ať už úpravou některých kritérií, které musí řidiči splňovat, nebo sháněním pracovníků v zahraničí. Chybějící řidiče často pokrývali i řidiči z Ukrajiny, kteří sem nyní nepřicházejí a naopak část z nich dokonce odešla zpět."

Svaz průmyslu a dopravy ČR prosazuje, navýšení kvót z ostatních zemí. Bohužel ale vyvstává další problém, v EU a státech Dohody AETR, kam spadá i Ukrajina, požadují tzv. karty řidiče. Ostatní státy je přitom nemusí využívat. Bez karty řidiče ale není možné profesi vykonávat a pro její získání musí cizinec pobývat v ČR nejméně půl roku. Firmy ale těžko budou zaměstnávat a platit lidi, kteří nemohou reálně jezdit. Je tedy třeba, aby se prověřily všechny státy, které podmínku karty řidiče splňují, a z těchto zemí řidiče přednostně získávat. Dále by bylo potřeba začít diskutovat o případné změně podmínek délky pobytu u ostatních států. Dlouhodobě je také potřeba zvyšovat úhrady objednatelů za veřejnou dopravu.

Problém s nedostatkem šoférů se ve velkém projevil v pondělí 13. června, kdy společnost BusLine na Pardubicku neodjela téměř 100 spojů a dnes téměř 200.