Ve Středočeském kraji dojde k obnovení běžného provozu veřejné dopravy 18. května

Některé školní spoje vyjely už ve středu 13.května, příměstská a regionální autobusová a vlaková doprava podle standardních jízdních řádů pojede v pondělí.
Některé školní spoje vyjely už ve středu 13.května, příměstská a regionální autobusová a vlaková doprava podle standardních jízdních řádů pojede v pondělí.
Středočeský kraj a následně také Hlavní město Praha rozhodly o urychlení návratu rozsahu veřejné dopravy do normálního stavu u vlakových a příměstských autobusových linek PID na území Prahy a Středočeského kraje oproti původnímu předpokladu již od pondělí 18. května. Některé školní spoje na části příměstských autobusových linek jsou obnoveny již dnes.
 
V praxi to znamená, že bude 18. května obnoven provoz posilových vlaků na páteřních linkách S7 a S9, v úsecích Praha – Řevnice, Praha – Český Brod a Praha – Lysá nad Labem bude opět zkrácen interval ve špičkách z 30 na 15 minut, v pracovní dny dopoledne také na lince S9 v úseku Praha – Říčany, a obnoven bude také provoz na městské železniční lince S49 z Roztok u Prahy do Prahy – Hostivaře. Zároveň bude oproti původnímu předpokladu uspíšen návrat i všech dalších dočasně zrušených vlaků ve Středočeském kraji. Do plného provozu se 18. května vrátí také všechny příměstské a regionální autobusové linky (původní předpoklad byl 25. května).

S ohledem na aktuální požadavky jednotlivých škol budou již od středy 13. května obnoveny školní spoje na části příměstských a regionálních autobusových linek (podrobné informace o aktuálních jízdních řádech najdete na www.pid.cz). 

Provoz víkendových rekreačních vlaků (dopravců ČD a KŽC Doprava), brdského Cyklobusu a vlaků víkendového nočního rozjezdu z Prahy ve 2:30 bude zahájen v sobotu 23. května s výjimkou dětského výletního vlaku Cyklohráček, jehož provoz bude z důvodu výluky v úseku Středokluky - Slaný zahájen až v původně plánovaném termínu od 30. května.

S uvolňováním opatření v souvislosti s pandemií Covid-19 jezdí od pondělí 11. května autobusy na městských linkách v Praze opět podle tzv. poloprázdninových jízdních řádů, které cestující znají z letošního ledna a února, nebo ze začátku pandemie Covid-19. Zastávky na znamení na autobusových i tramvajových linkách se od stejného data vrací do původního režimu. V omezeném rozsahu se rozjela také lanová dráha na Petřín.

Do původního režimu se vrátily také zastávky na znamení na městských autobusových i tramvajových linkách. Zastavují při přítomnosti cestujících na zastávce, pro výstup je potřebné zmáčknout tlačítko STOP (u autobusů), resp. tlačítko pro otevření dveří (u tramvají). Při zastavení budou řidiči i nadále otevírat všechny dveře (kromě předních) kvůli rychlejší výměně vzduchu i cestujících ve vozidle.

Ostatní stávající opatření zavedená v souvislosti s pandemií Covid-19 zůstávají prozatím v platnosti, tj. např. nastupování prostředními a dalšími dveřmi u všech autobusů na městských linkách a tramvají mimo 14T a 15T, zkrácení provozu vybraných linek do 22:30, či noční jízdní řády dle grafikonů pro pracovní den po celý týden. Školní spoje, linka AE i nostalgická linka č. 23 zůstávají nadále mimo provoz.