Ve Skotsku vyjely první double deckery s palivovými články

Ve čtvrtek 28. ledna zahájila provoz první flotila patrových autobusů na palivové články na světě. Jsou nasazeny v Aberdeenu ve Skotsku společností First Bus.
Ve čtvrtek 28. ledna zahájila provoz první flotila patrových autobusů na palivové články na světě. Jsou nasazeny v Aberdeenu ve Skotsku společností First Bus.
Městská rada plánuje v Aberdeenu vyrábět pro pohon vozidel vlastní vodík. First Bus, součást nadnárodní společnosti First Group, bude provozovat celkem 15 double deckerů Wrightbus na vodík.

Nové autobusy s palivovými články se 60 sedadly mají zlepšit ovzduší v třetím největším skotském městě ležícím na východním pobřeží u Severního moře. Každý ujetý kilometr ušetří jeden kilogram CO2. Ročně to znamená úsporu 84 tun emisí.

Projekt ve výši 8,3 milionu GBP (cca 245 milionů korun) je financován Městskou radou v Aberdeenu, skotskou vládou a Evropskou unií (FCH JU) s investicí přibližně 500 000 GBP (necelých 15 milionů) na vozidlo.

První stanice na výrobu vodíku ve Velké Británii a čerpací stanice byla otevřena v Aberdeenu v roce 2015 jako součást demonstračního projektu ekologické dopravy za 19 milionů liber (559 milionů korun). Projekt vedený také Městskou radou v Aberdeenu testoval ekonomické a environmentální výhody vodíkových technologií a jeho cílem bylo podpořit vývoj vodíkových technologií.

Nové double deckery mají domov v depu King Street a jezdí převážně na trase linky 19. "Autobusy vypadají skvěle, ale jakmile jste na palubě, první věc, které si všimnete, je, jak hladce a tiše jedou - je to opravdu pohodlná jízda a myslím, že cestující je budou milovat. Jako řidič mohu posoudit zásadní rozdíl oproti řízení dieselového autobusu, vodíkové autobusy rychle akcelerují, proto část našeho školení zahrnovala i citlivost a zajištění kontroly nad těmito vysoce účinnými vozidly," uvedl John Gillies, řidič, který byl jako první vyškolen pro řízení dvoupodlažního autobusu, pravděpodobně na celém světě.



First Aberdeen