VDL Bus & Coach slaví milník 50 milionů elektrických kilometrů a představuje novou baterii

670 autobusů Citea Electric na evropských silnicích ujelo 50 milionů elektrických kilometrů, 130 tisíc každý den. Se zavedením nové baterie se zvýší nabídka provozních řešení.
670 autobusů Citea Electric na evropských silnicích ujelo 50 milionů elektrických kilometrů, 130 tisíc každý den. Se zavedením nové baterie se zvýší nabídka provozních řešení.
"V uplynulém roce jsme rozšířili a geograficky posílíli naši pozici v e-mobilitě," říká Henk Coppens, generální ředitel společnosti VDL Bus & Coach. „Naším dalším krokem z hlediska dalšího rozvoje je další optimalizace spotřeby energie a uvedení nové generace baterií. Také se těšíme na rozšíření naší prodejní oblasti do jižní Evropy. “

Další krok „Směr nula“
Coppens naznačuje, že VDL Bus & Coach se dál bude snažit o roli lídra v oblasti e-mobility. Má k tomu významně přispět nová továrna v Roeselare v Belgii, která bude centrem pro elektrickou mobilitu, a umožní lépe reagovat na potřeby a požadavky trhu. To považuje VDL za důležité vzhledem k rychle rostoucímu trhu veřejné dopravy s nulovými emisemi, ale také větší konkurenci. „Stále věříme v jeden z našich nejdůležitějších principů: že výrobní průmysl má v Západní Evropě budoucnost; Západní Evropa nemá budoucnost bez výroby.“

VDL High Energy baterie
Nové baterie High Energy mají kapacitu 315 kWh pro Citea LLE Electric, 350 kWh pro Citea SLF a SLE Electric, 420 kWh pro Citea SLFA Electric a 525 kWh pro Citea XLE Electric. Jsou lehčí než ostatní baterie a díky větší kapacitě mohou autobusy mezi nabíjením jezdit déle. Baterie se nabíjí primárně plug-in i přes pantograf na střeše, řešení je zákazníkům šité na míru.

Více než 130 000 kilometrů každý den
Podle nedávného výzkumu Chatrou CME Solutions bylo v západní Evropě a Polsku za posledních osm let zaregistrováno více než 3 000 elektrických autobusů. VDL Bus & Coach je se 670 autobusy dodanými v letech 2015 až 2019 do 10 zemí lídrem na trhu v Evropě s podílem 22 procent.

Electric Citea denně ujedou v evropských městech a regionech více než 130 000 kilometrů, většina z nich pro dopravce Transdev a Arriva. Elektricky ujetých 50 milionů kilometrů ušetřilo 7 milionů kilogramů emisí CO2.

Po Nizozemsku je nejdůležitějším trhem pro VDL Bus & Coach Skandinávie. Nové projekty v Norsku a Dánsku a dva projekty ve Švédsku a Finsku znamenají 120 nových elektrických autobusů. Silný růst zaznamenává i v Německu, kde investují do e-busů města jako Osnabrück, Kolín nad Rýnem a Münster. Kiel v srpnu obdrží 36 elektrických třínápravových kloubových Citea. VDL e-busy fungují také v Belgii, Francii a Švýcarsku.

VDL


VDL Bus & Coach slaví milník 50 milionů elektrických kilometrů a představuje novou baterii
VDL Citea SLFA-187 Electric. Foto VDL