VDL Bus & Coach: Nová 14,5 metrová VDL Citea Electric

Řada VDL Citea Electric se rozšiřuje o Citea XLE-145 Electric. S tímto 14,5 metrovým e-busem VDL Bus & Coach přidává novou délkovou varinatu Low Entry.
Řada VDL Citea Electric se rozšiřuje o Citea XLE-145 Electric. S tímto 14,5 metrovým e-busem VDL Bus & Coach přidává novou délkovou varinatu Low Entry.
VDL v září 2018 představilo 12 a 12,9 metrové elektrické Low Entry délkové varianty. 14, 5 metrová elektrická Citea doplňuje elektrický sortiment, který zahrnuje verze Low Floor, Light Low Entry a Low Entry.

Citea XLE-145 Electric je stejně jako celá řada VDL Citea postavena na modulární koncepci VDL se stávajícími komponenty. Tím získává výhody z hlediska údržby a servisu. Elektrická varianta Citea Low Entry je k dispozici ve dvoudveřovém nebo třídveřovém provedení s flexibilním uspořádáním interiéru. S délkou 14,5 metru nabízí Citea XLE-145 Electric vyšší kapacitu pro cestující než ostatní modely Low Entry. Ve směru jízdy je prostor až pro 52 pohodlných sedadel.

Citea XLE-145 Electric je standardně vybavena 288 kWh baterií. K dispozici je také baterie o výkonu 360 kWh. VDL nabízí různé systémy nabíjení. Ve standardu je vybavena nabíjecí zástrčkou Combo2. Pro vyšší nabíjecí kapacitu a rychlé nabíjení může být vybavena pantografy namontovanými buď na vozidle nebo na nabíjecí stanici. Při rychlém dobíjení lze dosáhnout provozu více než 600 kilometrů za den.

30 milionů elektrických kilometrů
V současné době 400 elektrických autobusů VDL průměrně ujede v každodenním provozu 70 000 km. Od dubna 2015 autobusy VDL Citea Electric společně najely 30 milionů elektrických kilometrů. Ve srovnání s konvenčními dieselovými autobusy to představuje snížení emisí CO2 o 70 tun denně. Elektrické autobusy také výrazně snižují hluk.

VDL Bus & Coach