Varšava objednala třicet elektrických autobusů
Nová Solaris Urbina 12 ve Varšavě budou vybavená pro dobíjení pantografem. Foto MZA

Flotila 152 elektrických autobusů Solaris v hlavním městě Polska se opět zvětší. Poprvé ale také přijedou čínské elektrické autobusy.

Flotila 152 elektrických autobusů Solaris v hlavním městě Polska se opět zvětší. Poprvé ale také přijedou čínské elektrické autobusy.

Dopravní podnik Miejskie Zakłady Autobusowe podepsal smlouvy na dodávku 18 autobusů s čínským Yutong (prostřednictím Busnex Poland) a na 12 autobusů se Solaris. Počet elektrobusů ve Varšavě v blízké budoucnosti zvýší na více než dvě stě. V současnosti je se 160 elektrobusy lídrem v bezemisní autobusové dopravě v Polsku a patří i k největším provozovatelům v Evropě.

S dalšími 12 autobusy Solaris Urbino 18, které si město objednalo v loňském roce, bude vozový park hlavního města v roce 2025 zahrnovat 202 elektrobusů. Autobusy budou do Varšavy dodány ve čtyřech sériích, první na podzim 2024, zbývající do konce února 2025. Celkem zatím dodal Solaris do Varšavy 152 e-busů.

V rámci nového kontraktu podepsaného se Solaris Bus & Coach dodá továrna v Bolechowo u Poznaně model Solaris Urbino 12 Electric, ve Varšavě již známý. Dvanáct vozidel bude vybaveno pantografem pro nabíjení ve smyčkách.

Autobusy objednané na základě smlouvy s Busnex, distributora vozidel čínské společnosti Yutong, budou nabíjeny pouze přes kabel v depu. Aby bylo možné jezdit po celý den, budou U12 vybavena bateriemi s větší kapacitou. Model Yutong U12 znají obyvatelé Varšavy z testů prováděných od května loňského roku. Značka je ještě známější ve své domovině a v mnoha zemích světa. Jen v loňském roce opustilo výrobní linky ve třech továrnách společnosti celkem 36 000 elektrických autobusů. Směřovaly kromě Číny do Afriky a Střední Asie. Jen do Nigérie se v blízké budoucnosti dostane až 12 000 Yutongů. Do Evropy vloni dodal 483 elektrických autobusů a byl za MAN a Solarishttps://www.busportal.cz/clanek/v-roce-2023-bylo-v-evrope-registrovano-13-466-autobusu-s-alternativnim-pohonem-19774 na třetím místě.

Oba výrobci mají na dodání nových vozidel dvanáct měsíců, ale zároveň potvrdili, že by chtěli dodávky uskutečnit ještě letos.

Nové autobusy, vzhledem k provozu bez emisí, budou nasazeny na trasy vedoucí přes centrální oblasti hlavního města.


Varšava objednala třicet elektrických autobusů
MZA dlouhodobě testuje Yutong U12, jako první v Polsku. Na jedno nabití ujede až 400 kilometrů. Foto MZA