V Ústí nad Labem nastoupíte do vozidel MHD jen předními dveřmi
První nový trolejbus Škoda 27 Tr ev. č. 638 pro Ústí nad Labem z celkem 33 kusů je od 30. října testován v ulicích Plzně. Čeká ho větší počet zkušebních kilometrů, neboť se jedná o prototyp v provedení se dvěma trakčními motory (pro pohon střední a zadní nápravy). Foto Zdeněk Kresa

Dopravní podnik města Ústí nad Labem zavede od 1. ledna 2024 nástup předními dveřmi po autobusech i v trolejbusech. Novinka je jednou, ne však jedinou ze změn dopravní obslužnosti, navazující na nákup 33 parciálních trolejbusů Škoda 27Tr.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem zavede od 1. ledna 2024 nástup předními dveřmi po autobusech i v trolejbusech. Novinka je jednou, ne však jedinou ze změn dopravní obslužnosti, navazující na nákup 33 parciálních trolejbusů Škoda 27Tr.

Dopravní podnik vyslyšel prosby cestujících a navrhl radě města Ústí nad Labem zavedení několika novinek v MHD, které mají od nového roku zvýšit bezpečnost v přepravě. Prvním opatřením bude zavedení nástupu předními dveřmi na většině zastávkách města u trolejbusových linek po celý týden, včetně víkendů a svátků.

"Bezpečnost veřejné dopravy stejně jako čistota vozidel je pro nás prioritou a naším cílem je co nejvíce zkvalitňovat služby pro naše cestující, a zároveň ochránit zdraví našich řidičů," uvádí ředitelka Dopravního podniku města Ústí nad Labem, Simona Mohacsi. "Tento krok je pokračováním již dříve zavedených opatření, kdy je ve všech autobusech nástup pouze předními dveřmi. Zmíněný model se nám osvědčil, a proto ho chceme zavést i v trolejbusech. Pro zvýšení bezpečnosti a komfortu cestující veřejnosti chceme sjednotit nástup do všech vozidel MHD. Nástup předními dveřmi je jednou, ne však jedinou ze změn dopravní obslužnosti, navazující na nákup 33 parciálních trolejbusů 27Tr, které budou součástí naší flotily vozidel od příštího roku."

Na nejvytíženějších zastávkách v centru města, v tzv. velkém „L“, bude během dne nadále umožněn nástup a výstup všemi dveřmi tak, aby bylo možné v relativně krátkém čase zajistit výměnu cestujících a nedocházelo k prodlužování časových intervalů. Nově tomu bude na těchto zastávkách i u autobusových linek z důvodu sjednocení a zjednodušení nástupu v rámci celé MHD. Z dopravních průzkumů a dat elektronického odbavovacího systému dochází na těchto zastávkách k enormně vysoké kumulaci cestujících a zavedení nástupu předními dveřmi i v těchto zastávkách by znamenal prodloužení času přepravy. Cestující s kočárky nebo osoby se sníženou schopností pohybu budou moci k nástupu využívat i další dveře k tomu určené bez omezení, jako je tomu v současné době.

Nástup a výstup všemi dveřmi se v centru města týká konkrétně zastávek od Polikliniky po Mírového náměstí, resp. Hlavní nádraží, což tvoří tzv. velké ,,L“. Na těchto zastávkách bude nástup předními dveřmi zaveden až od 18:00 hodin. V současné době je na všech trolejbusových linkách nástup předními dveřmi od 20:00 hodin.

"Věřím, že tato změna přinese řadu výhod pro naše cestující i řidiče. Mnozí z nás si možná vzpomenou, že se v minulosti také nastupovalo pouze předními dveřmi. A jelikož je tento systém již úspěšně zaveden v autobusech, nebude to pro cestující žádná radikální změna. O všech dalších změnách budeme veřejnost včas informovat, abychom zajistili plynulý přechod na nový systém bez zbytečných komplikací," dodává Simona Mohacsi.