V Turíně představili nové autobusy Crossway
Od února bude na příměstských linkách obsluhujících oblasti Ivrea a Alba v provozu 50 nových autobusů IVECO BUS Crossway. ©IVECO BUS

Od února bude na příměstských linkách v italském regionu Piemont v provozu 50 autobusů IVECO Crossway. Dalších 40 přijede do konce roku 2023.

Od února bude na příměstských linkách v italském regionu Piemont v provozu 50 autobusů IVECO Crossway. Dalších 40 přijede do konce roku 2023.

Nová vozidla vyrobená v České republice byla oficiálně představena v sídle GTT v Turíně v pondělí 23. ledna. Slavnostního ceremoniálu se za IVECO BUS zúčastlili Giorgio Zino, obchodní ředitel IVECO BUS Europe a Gianluca Annunziata, nový generální ředitel pro italský trh.

Autobusy pořídila Gruppo Torinese Transporti (GTT) ze 40 % z vlastních zdrojů a z 60 % díky přispění regionu Piemont a Metropolitní oblasti. Celá dodávka posílí příměstskou dopravu, 30 vozidel bude nasazeno na linkách v okolí města Ivrea, ležícím na sever od Turína, 20 bude přiděleno do depa GTT v Canale, které obsluhuje celou oblast města Alba na jihu.

Nové autobusy Crossway s klasickým městským modrým lakem s motory Euro 6E jsou schopny nabídnout významné ekologické výhody. Nahradí starší autobusy GTT s motory Euro 2, a zaručí tím snížení emisí o cca 95 %. Vozy jsou vybaveny elektricky ovládanými hydraulickými plošinami pro snadný přístup osob se zdravotním postižením.

Obnova vozového parku příměstských autobusů bude pokračovat na jaře příjezdem dalších 42 nových Crossway na metan, které budou jako vůbec první jezdit na meziměstských linkách v jihozápadní a severní oblasti provincie, kde jsou depa vybavena čerpacími stanicemi.

Do konce roku 2023 bude 50 % flotily GTT určené mimo město mladší než 3 roky a celkové průměrné stáří vozového parku bude přibližně 5 let. Obnova byla zahájena  v roce 2019 uvedením do provozu prvních 42 vozidel, ke kterým se do konce roku 2023 přidá dalších 92 vozidel, celkem tedy 134 nových autobusů.

V IVECO CR ve Vysokém Mýtě vloni vyrobili rekordních 4 767 autobusů, Itálie je spolu s Německem největším trhem.


V Turíně představili nové autobusy Crossway
Od února bude na příměstských linkách obsluhujících oblasti Ivrea a Alba v provozu 50 nových autobusů IVECO BUS Crossway. © GTT
V Turíně představili nové autobusy Crossway
Oficiální představení v sídle GTT na Piazza Carducci v Turíně 23. 1. 2023. Radní pro dopravu regionu Piemont Marco Gabusi, radní pro mobilitu a dopravu magistrátu Turína Chiara Foglietta, prezident Turínské Agentury pro mobilitu Piemonte Raffaele Bianco, radní metropolitního města Turín se zodpovědností za Transport Pasquale Mazza, prezident GTT Antonio Fenoglio a generální ředitelka GTT Serena Lancione. Za IVECO BUS se zúčastnili (vlevo) Giorgio Zino, obchodní ředitel IVECO BUS Europe a Gianluca Annunziata, v nové roli generálního ředitele IVECO BUS Italian. Paolo Orecchia, generální ředitel a Robert Ligteringe, manažer prodeje autobusů, za IVECO ORECCHIA, dealerství IVECO BUS, které má prodej na starosti. ©Autobusweb.com