V těchto dnech: 20 000 000  otevřených stran a článek s číslem 8000
© Jiří Zoufalý

Blížící se jubileum: V roce 2011 oslaví BUSportál 10 let své existence.
Blížící se jubileum: V roce 2011 oslaví BUSportál 10 let své existence.
K jubileu si redakce BUSportálu schovala dvě fotografie veteránských autobusových obrazů od laskavého dárce a autora, malíře Jiřího Zoufalého - děkujeme.
20 000 000 otevřených stran je datováno od nového formátu v roce 2005, článek číslo 8000 od vzniku BUSportálu od roku 2001. Jubilejní bilance přichází v období, kdy jako vždy nastává tradiční poprázdninový výbuch. Dopravní veteránské i jiné akce finišují ve snaze využít posledních volných dní s nadějí pěkného počasí a manažeři se zase snaží dohnat to, co se zpomalilo dobou dovolených. S veletrhy se roztrhl pytel - Innotrans v Berlíně, Transexpo Kielce a IAA Hannover ... I při velkém tempu tohoto září jsme bilanci 20 milionů vynechat nechtěli - koneckonců byla z podobných důvodů vynechána bilance k 19 milionům. Do Hannoveru redakce odjíždí 27.9. - netradičně ne na zahájení a tiskový den, ale v průběhu. Podle toho, co bylo avizováno v rámci tiskových zpráv i od účastníků osobně, je na co se těšit. Narozdíl od veletrhu Autotec je údajně IAA Hannover zejména v autobusovém segmentu krizí zcela nedotčený.
Rok 2010 přinesl další zajímavé zahraniční cesty, po loňském belgickém veletrhu BUSWORLD bezpochyby největší takovou akcí byl BUSWORLD Asia v Šanghaji se související návštěvou karosáře Yutong, podívali jsme se také do Bolechowa k "Solarisům" a do Neu Ulmu do Setry. Mnoho zajímavých vozů také přijelo do České republiky.
Od jara je 2010 BUSportal vybrán Národní knihovnou ČR jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví. Stránky jsou archivovány několikrát ročně a jejich záznam je součástí České národní bibliografie a katalogu NK ČR.
Od léta 2010 má redakční radu, kde kromě šéfredaktorky a RNDr. Jana Kotíka z ČSAD SVT Praha jsou: Ing. Patrik Břečka, Ph.D. from z ČZU & KPM CONSULT, a. s., Ing. Roman Srp z ČVUT & SDT a Doc. Ing. Petr Průša, Ph.D.z DFJP Univerzity Pardubice. K redakční radě po reakcích některých čtenářů jen to, že to poslední je, že vznik redakční rady bude měnit nějak obsah stávajícího BUSportálu. Naopak budeme BUSportál rozšiřovat o specielní podstranu, o jejímž obsahu budeme včas informovat. Také vznik redakční rady neznamená méně práce pro stávající redakci, ale naopak. Kromě zachování dosavadní úrovně by měla redakční rada pomoci k obohacení obsahu a být i inspirací a profesionální zpětnou vazbou. Pro redaktorku BUSportálu je ochota týmu opravdu velmi chytrých a pracovitých lidí ke spolupráci velkou poctou a také velmi motivující.
Co tedy čeká BUSportál v jubilejním roce 2011, deset let po vzniku prvního článku? Určitě ne žádný zlom, ale kromě slibované speciální podstrany možná i nějaké další formální inovace. Uvidíme.
Dagmar Braunová

V těchto dnech: 20 000 000  otevřených stran a článek s číslem 8000
Z jednání redakční rady 17.9.2010 - Patrik Břečka, Jan Kotík, Petr Průša a Dagmar Braunová
V těchto dnech: 20 000 000  otevřených stran a článek s číslem 8000
© Jiří Zoufalý