V roce 2009 bylo registrováno v České republice 30 městských autobusů na CNG
Vyšlo na BUSportálu

Celkový počet CNG autobusů tak vzrostl na 264. Co se dá očekávat v roce 2010.
Celkový počet CNG autobusů tak vzrostl na 264. Co se dá očekávat v roce 2010.
Praha (18. února 2010) - Za rok 2009 bylo v ČR registrováno celkem 239 nových městských autobusů, z čehož 12,6 procent (celkem 30 autobusů) bylo registrováno na pohon stlačený zemní plyn (CNG). Celkem ve městech a obcích ČR jezdí už 264 plynových autobusů, v Evropě jich jezdí 58 900. V ČR jsou schváleny pro provoz CNG autobusy 6 výrobců (Irisbus Iveco, Mercedes-Benz, SOR, TEDOM, Karosa a Solaris). Podle údajů NGVA je již registrováno v Evropě více než 1,1 CNG vozidel (celková spotřeba 413 mil. m3 stlačeného zemního plynu ročně), ve světě už 11,1 milionů.

„Stále častěji se na nás obracejí města s žádostí o informace o dotacích Programu obnovy vozidel veřejné autobusové dopravy, ale ptají se i na dotace plynárenských společností a dotace EU z Regionálních operačních programů,“ , říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie.
Pardubice se v listopadu loňského roku staly dalším městem s provozem plynových autobusů. Vloni koupily sedm autobusů s CNG pohonem a v polovině letošního roku zakoupí dalších sedm CNG autobusů.
Také Přerovplánuje uvést do provozu 17 autobusů v průběhu letošního a příštího roku.
V Karlových Varech jezdí v městské hromadné dopravě autobusy na plyn už několik let. Kraj ale zvažuje možnost, že by jezdily i na meziměstských spojích. Celkem by jich mělo v lázeňském městě jezdit letos už 16.
Na konci minulého roku rozšířila o šest nových CNG autobusů svůj vozový park ČSAD Semily (celkem jezdí u nich na CNG 23 autobusů).
V Kladně si vedení města od investice do šesti až sedmi CNG autobusů slibuje snížení exhalací ve městě.
Město Tábor chce koupit tři CNG minibusy, které by jezdily na Staré město.
V MHD Havířov, podniku s tradicí využívání CNG pohonů, přibyly další tři nízkopodlažní autobusy na CNG. Motory na CNG tak pohánějí již padesát procent z celkového počtu autobusů provozovaných v MHD Havířov.
Ve Znojmě společnost ZDS- Psota zakoupí šest nových CNG autobusů.
(BUSportál v Trutnově První CNG autobus TEDOM v barvách Arriva s celovozovou klimatizací ... )
V Ostravě už od začátku září 2009 testují různé autobusy s pohonem na CNG. Z velkých měst zatím nevyužívají CNG autobusy např. také Praha a Brno. Praha ale na druhé straně provozuje již 22 komunálních nehlučných vozů na CNG a Rada města v září 2009 schválila podporu pro další vozy. Pražské služby plánují realizaci dalších 14-18 vozidel s pohonem na CNG.

V prosinci 2009 bylo u nás registrováno celkem 2000 CNG vozidel, v Evropě již více než 1,1 milonu, z toho téměř 60 tisíc autobusů.

TZ ČPU Zdroj: Svaz dovozců automobilů, www.ngvaeurope.eu