V Ostravě jezdí čtvrtý rok bez papíru, platby kartou jsou oblíbené
Karetní terminály Mikroelektroniky pro platbu kartou ve vozidlech MHD v Ostravě. Foto DPO

Označovače papírových jízdenek NJ24B Mikroelektroniky zmizely z vozidel Dopravního podniku Ostrava v dubnu 2020, nahradily je karetní terminály. Platební kartou platí krátkodobé jízdenky téměř 72 procent cestujících.

Označovače papírových jízdenek NJ24B Mikroelektroniky zmizely z vozidel Dopravního podniku Ostrava v dubnu 2020, nahradily je karetní terminály. Platební kartou platí krátkodobé jízdenky téměř 72 procent cestujících.

Platby platební kartou mají v Ostravě rostoucí trend. Za první tři měsíce roku 2023 si koupilo ve vozidle Dopravního podniku Ostrava (DPO) krátkodobou jízdenku přes svou bezkontaktní platební kartu téměř 72 procent cestujících. V roce 2022 takto nakupovalo krátkodobé jízdné v průměru 69 procent cestujících. Na konci roku 2016 to bylo 13 procent. Bezkontaktně si pomocí validátorů ve vozech zakoupí jízdenku téměř 10 milionů cestujících ročně.

Vedle platební karty mohou cestující využít také kreditní jízdenku z jízdenkomatů DPO a elektronickou peněženku na ODISce. Kromě odbavení ve vozech si mohou cestující koupit krátkodobé jízdné také skrze mobilní aplikaci MojeDPO, nebo objednáním SMS jízdenky.

Kartou lze v našich tyrkysových vozech platit již téměř 7 let. Od zavedení této služby v roce 2016 její oblíbenost prudce roste. Elektronizací plateb a zrušením papírových jízdenek před třemi lety se Ostrava stala průkopníkem a zároveň inspirátorem. Například na konci roku 2022 se našim systémem jízdného přijel inspirovat budapešťský dopravní podnik,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys a dodává: „Jsme rádi, že vývoj elektronizace, kterému se v DPO intenzivně věnuje tým odborníků, ostravští cestující oceňují a hojně jej využívají na nejrůznějších úrovních. Co je platební karta v krátkodobém jízdném, je ODISka v mobilu v dlouhodobém. Každý desátý cestující si nyní pořizuje kupon ve svém mobilním telefonu díky aplikaci MojeDPO. Těší nás, že máme i několik set kuponů pořízených tímto způsobem seniory.“

ODISku v mobilu, tedy virtuální nosič měsíčníku nebo jiné dlouhodobé jízdenky v aplikaci MojeDPO, si zaregistrovalo přes 23 tisíc uživatelů a například za první čtvrtletí 2023 si kupón tímto způsobem pořídilo o 57 procent cestujících více než v posledním čtvrtletí 2022.

Kromě ODISky v mobilu si mohou cestující dlouhodobé jízdné koupit i na další nosiče, na kartu ODISka nebo na bezkontaktní platební kartu. Dlouhodobé jízdné je možné pořídit přes e-shop, ve 30 jízdenkomatech rozmístěných po celé Ostravě, v samoobslužných kioscích v Zákaznickém centru DPO nebo ve čtyřech prodejnách v Ostravě.

 


V Ostravě jezdí čtvrtý rok bez papíru, platby kartou jsou oblíbené
Označovače papírových jízdenek NJ24B dodávané společností Mikroelektronika do vozidel Dopravního podniku Ostrava od roku 1995 mohli cestující naposledy použít v březnu 2020. Foto DPO