V okolí Göteborgu se připravují na největší e-flotilu na severu Evropy

Od prosince Transdev Sweden uvede na západě Švédska do provozu na 34 linkách 150 elektrických autobusů od Volvo.
Od prosince Transdev Sweden uvede na západě Švédska do provozu na 34 linkách 150 elektrických autobusů od Volvo.
Se 34 elektrifikovanými trasami bude západní Švédsko lídrem v zavádění bezemisní dopravy v severském regionu, uvádí Västtrafik, organizátor veřejné dopravy v regionu. Transdev vyhrál tendr na zajšťování veřejné dopravy v červnu 2019.

"Obyvatelé Göteborgu, Mölndalu a Partille si jistě brzy všimnou, že dochází ke snížení hluku z autobusů a zároveň se sníží i emise. Máme ambiciózní cíle v oblasti životního prostředí, v nadcházejících letech nasadíme jak v Göteborgu, tak ve zbytku regionu, hodně elektrických autobusů. Je to velká výzva, ale znamená to, že můžeme budovat udržitelnější města pro lepší život," říká Hanna Björk, vedoucí oddělení udržitelnosti ve Västtrafik. Cílem Västtrafik je, aby veškerý městský provoz v regionu byl poháněn elektricky do roku 2030.

Hlavní investice do elektrifikace začala v loňském roce, kdy bylo do provozu uvedeno 60 elektrických autobusů na několika různých místech v regionu. Byl spuštěn také první elektrický trajekt Elvy. V prosinci v obci Partille v okrese Västra Götaland v západním Švédsku, která je součástí souvisle zastavěné městské oblasti Göteborgu, bude asi 75 procent všech autobusových linek provozováno na elektřinu.

Přípravy na nové autobusy jsou v plném proudu. Právě teď se staví nové nabíjecí stanice na 13 různých místech a modernizují se 3 depa. Autobusy vyrábí Volvo.

Skupina Transdev provozuje největší flotilu bezemisních vozidel na světě. V současné době je to 800 vozidel v 9 zemích. Do konce roku 2020 bude mít v provozu nebo objednáno 1 200 autobusů a 1 500 do roku 2024.