V Německu otevřeli depo pro nabíjení až osmdesáti elektrobusů
VHH plánuje kompletně zmodernizovat své největší depo v Schenefeldu. Na ploše 48 000 m2 vznikne nabíjecí zařízení pro až 170 e-busů a nová servisní dílna. Prozatím je prostor pro nabíjení 80 bateriových autobusů pro dopravní obslužnost západní části Hamburku a okolí. Foto VHH

Ve Šlesvicku-Holštýnsku vznikla největší dobíjecí infrastruktura pro bateriové elektrické autobusy pro obsluhu západního Hamburku.

Reklama

Ve Šlesvicku-Holštýnsku vznikla největší dobíjecí infrastruktura pro bateriové elektrické autobusy pro obsluhu západního Hamburku.

Společnost Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) oficiálně otevřela 21. září ve svém největším depu ve městě  Schenefeld, které se nachází na severozápadní hranici Hamburku, novou nabíjecí infrastrukturu pro elektrické autobusy. Na ploše asi 7 640 m2  bude prostor pro nabíjení zelenou elektřinou až 80 elektrobusů a podle vlastních výpočtů VHH tak ušetří až 4 500 tun CO2. Díky moderní nabíjecí technologii bude mít možnost v okrese Pinneberg a na západě Hamburku využít mnohem více bezemisních vozidel.

 

Na rozdíl od dvou lokalit v Hamburku-Bergedorfu a v Norderstedtu, které jsou již vybaveny dobíjecí infrastrukturou v podobě dobíjecích stanic, se e-busy v Schenefeldu nabíjejí pomocí konektorů, které visí shora, a je možné na menší plochu umístit více autobusů. Každý autobus lze nabíjet maximálním výkonem 150 kW.

 

Podle VHH bude zpočátku vyjíždět ze Schenefeldu do provozu 15 bateriových autobusů. Do začátku roku 2030 převede celý provoz na bezemisní autobusy. Od roku 2020 společnost pořizovala pro Hamburk pouze bateriové autobusy a v současnosti provozuje asi 80 e-busů.

 

Celkem VHH investuje do nové dobíjecí infrastruktury zhruba 17,5 milionu eur. Projekt je financován Spolkovým ministerstvem pro hospodářství a ochranu klimatu a Spolkovým ministerstvem pro digitální záležitosti a dopravu. Německá vláda financuje kromě nabíjecí infrastruktury i obnovu flotil, a to jak společnosti VHH, tak Hamburger Hochbahn.

 

VHH plánuje kompletně zmodernizovat své největší depo v Schenefeldu a významně tak přispět k revoluci mobility. V budoucnu odtud bude startovat až 170 bezemisních autobusů. Největší infrastruktura pro e-busy ve Šlesvicku-Holštýnsku vznikne na celkem zhruba 48 000 m2 a přinese tak bezemisní, ekologickou a tichou veřejnou dopravu do Schenefeldu, čtvrti Pinneberg a na západ od Hamburku.

 

Kromě dobíjecí infrastruktury a zcela nové administrativní budovy bude vybudována oprávárenská hala přizpůsobená pro servis elektrických autobusů, které mají mnoho komponentů umístěných na střeše, a bude tak potřeba i odpovídající pracoviště a kvalifikovaná pracovní místa.

 

 

O VHH:

S přibližně 2 350 zaměstnanci a téměř 700 autobusy soustředěných na 13 místech je VHH se sídlem v Hamburku druhou největší dopravní společností v severním Německu. Provozuje 170 linek v metropolitní oblasti Hamburku v rámci dopravního sdružení Hamburger Verkehrsverbund (hvv). Podle společnosti přepravila v roce 2021 66,9 milionu cestujících.