V Mariánských Lázních jezdí MHD 120 let
Trolejbusy jezdí v Mariánských Lázních 70 let, prvních pět Škoda 7 Tr zahájilo provoz 27. dubna 1952. Foto SPVD

Hlavní oslavy v západočeských lázních se uskuteční o víkendu 14. a 15. května, první tematická přednáška k historii trolejbusů nejen v Mariánských Lázních proběhne už 7. dubna.
Reklama
Hlavní oslavy v západočeských lázních se uskuteční o víkendu 14. a 15. května, první tematická přednáška k historii trolejbusů nejen v Mariánských Lázních proběhne už 7. dubna.
V letošním roce Mariánské Lázně oslaví 120 let od zavedení moderní městské veřejné dopravy. Společnost pro veřejnou dopravu (SPVD) ve spolupráci s provozovatelem MHD společností MĚSTSKÁ DOPRAVA Mariánské Lázně (MDML) připravila na duben 2022 dvě tematické přednášky, z nichž ta první bude spojená s promítáním historických fotografií. Některé z nich uvidí obyvatelé města úplně poprvé. Přednáška nazvaná Trolejbusy ve světě a v Mariánských Lázních, se uskuteční 7. dubna od 18 hodin v Hudebním sále Základní umělecké školy F. Chopina  na adrese Lužická 412/4, Mariánské Lázně. Hovořit budou členové SPVD a profesí odborníci na historii i moderní provoz veřejné dopravy v Česku. Vstup je zdarma.

Druhá přednáška pod názvem Mariánské Lázně a městská doprava budoucnosti se uskuteční 28. dubna od 18 hodin na stejném místě. Zaměří se na moderní trendy v oblasti MHD a to včetně provozu trolejbusů i elektrobusů.  

Z historie městské hromadné dopravy v Mariánských Lázních

Po několikaměsíční výstavbě byla 12. května 1902 uvedena do provozu 2 km dlouhá tramvajová linka spojující hlavní nádraží se zastávkou U hodin, která dnes nese název City Service. „Na počátku 20. století byly Mariánské Lázně v oblasti veřejné dopravy velmi progresivním městem, které tramvajovou dopravu zavedlo jen několik let poté, co byl tento dopravní prostředek poprvé úspěšně uveden do běžného provozu ve světě. Větší Karlovy Vary paradoxně nikdy tramvaje ani trolejbusy do města zavést nedokázaly,“ připomíná historik a publicista Miroslav Klas.

Po II. světové válce byl však tramvajový systém velmi opotřebovaný, a tak bylo rozhodnuto o přechodu na trolejbusovou dopravu, která se pro dopravní potřeby města velikosti Mariánských Lázní jevila jako vhodnější. Prvních pět trolejbusů typu Škoda 7 Tr zahájilo provoz 27. dubna 1952 opět na trati od nádraží do centra lázeňského města, tentokrát však až na Mírové náměstí. Postupně se však trolejbusy rozjely také k Lesnímu prameni, do Úšovic, na Panská Pole a nakonec i na meziměstské lince do Velké Hleďsebe. „Ukázalo se to jako šťastné řešení, protože to umožnilo do dnešních dní udržet ve městě nadstandardní úroveň městské dopravy. Mariánské Lázně tak mají pořád svojí městotvornou dráhu!“ míní projektový manažer městské dopravy v Plzni Jiří Kohout.

Trolejbusová vozidla do Mariánských Lázní dodával po celou dobu jediný výrobce, a to plzeňská Škoda. První vozy dodala ještě továrna v Plzni-Doudlevcích, po roce 1960 byla výroba přestěhována do Ostrova u Karlových Varů, aby se v roce 2004 opět vrátila do Plzně. Díky blízkosti města a obou továren se některé nové typy trolejbusů zkoušely i v Mariánských Lázních. „Asi nejzajímavějším příkladem je zkušební provoz dvou vozů Škoda 14 Tr zahájený roku 1974. Trvalo 7 let, než začal být vyráběn sériově, pak se však stal úspěšně exportovaným například i do USA. Proč tomu tak bylo, budeme na přednášce vyprávět,“ slibuje jeden z přednášejících servisní technik trolejbusů Jiří Šplíchal.

Prezentací všech tří odborníků bude provázet Martin Leška, projektant dopravních staveb, jenž má nyní na starosti např. projekt nové trolejbusové trati v Plzni. Všichni zároveň tvoří část autorského týmu dvou rozsáhlých publikací 80 let Plzeň trolejbusová a 85 let výroby trolejbusů Škoda vydaných v roce 2021, které byly dosud úspěšně distribuovány do více než 15 zemí světa. Pro zájemce o koupi budou po přednášce k dispozici za cenu 660 Kč/kus.

Oslavy výročí 120 let MHD v Mariánských Lázních budou vrcholit o víkendu 14. - 15. května jízdami historických trolejbusů a autobusů ve městě. Na ně ještě 21. května naváže Den otevřených dveří trolejbusové vozovny Úšovice.

První akcí v rámci oslav byla exkurze do nejstarší trakční měnírny, ve které v současné době probíhá rekonstrukce.

V Mariánských Lázních jezdí MHD 120 let
V Mariánských Lázních jezdí MHD 120 let