V Liberci vyzkouší elektrický autobus v praxi
Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou připravuje do provozu elektrický autobus SOR NS 12. Foto DPMLJ

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou má od SOR Libchavy půjčený elektrický autobus SOR NS 12. Postupně bude testovat další bezemisní vozy.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou má od SOR Libchavy půjčený elektrický autobus SOR NS 12. Postupně bude testovat další bezemisní vozy.

Vůz určený pro bezemisní přepravu osob v městském provozu bude postupně testován na většině linek MHD v Liberci. Různorodost terénu na jednotlivých linkách MHD ve městě i za jeho hranicemi, umožní získat potřebná data pro dopravce i výrobce vozidla, uvádí dopravní podnik.

Nyní se do autobusu montuje odbavovací zařízení a následně vyjede s cestujícími. Nabíjecí stanice byla umístěna do areálu tramvajové vozovny. Jedno nabití trvá max. 8-9 hodin. Dopravní podnik bude testovat především kilometrický dojezd autobusu či velikost rekuperace z brzdění v libereckých podmínkách.  

Nepůjde o jedinou zkoušku, testování bezemisních vozů bude podle vedení společnosti v dopravním podniku pokračovat. DPMLJ předpokládá, že v roce 2025 budou již na linkách MHD v Liberci jezdit nejméně 4 autobusy na alternativní elektrický pohon.

DPMLJ musí do budoucna splňovat zákon č. 360/2022 Sb, který stanoví minimální podíly nízkoemisních vozidel, kterých budou muset zadavatelé veřejných zakázek a objednatelé veřejných služeb v oblasti dopravy dosahovat při pořizování silničních vozidel a služeb využívajících tato vozidla.

Testovací SOR NS 12 jezdil na jaře v Opavě. Vyzkoušely ho také STENBUS, ČSAD MHD Kladno, Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova a ČSAD Střední Čechy. Premiéru měl v roce 2017 na Busworld a Czechbus.