V baskickém Vitoria-Gasteiz představili první Irizar ie tram
První Irizar ie tram pro Vitoria-Gasteiz je 12 metrů dlouhé, s 3 dveřmi a 22 sedadly. Foto Irizar e-mobility

První ze třinácti elektrických vozidel domácího výrobce dorazil do města na severu Španělska jako základ systému Smart Electric Bus.
První ze třinácti elektrických vozidel domácího výrobce dorazil do města na severu Španělska jako základ systému Smart Electric Bus.
Irizar ie tram pro nový systém veřejné dopravy BEI (Smart Electric Bus) bude v příštích měsících bez cestujících projíždět ulicemi hlavního města provincie Álava v rámci testování.

Irizar ie tram je 12 metrů dlouhé, s 3 dveřmi a 22 sedadly. Je poháněno motorem s výkonem 180 kW a lithium-iontovými bateriemi. Vozidla budou nabíjena na trase za 4 minuty pomocí interoperabilních ultrarychlých nabíjecích stanic. V noci pomalým nabíjením v depu BEI. Baterie, stejně jako nabíjecí infrastrukturu, dodává Irizar Group.

„Půjde o první zcela elektrickou linku ve Vitoria-Gasteiz a v Baskicku. Je to projekt na klíč, který nepochybně způsobí revoluci v systému městské dopravy hlavního města Álava a učiní z něj celoevropský referenční bod. Naše elektrické autobusy jsou vyvíjeny a vyráběny v Baskicku s využitím zelené energie ze solární farmy Ekian v Álava. Jsme hrdí na to, že jsme schopni implementovat naše řešení pro elektromobilitu na domácím území. Naše autobusy jsou naprosto tiché a ohleduplné k životnímu prostředí,“ řekl Hector Olabegogeaskoetxea, generální ředitel Irizar e-mobility.

Podle starosty Vitoria-Gasteiz chce město polovinu uskutečněných cest převést na elektrifikovanou dopravu. Jedním z důležitých cílů je znovu získat důvěru ve veřejnou dopravu po pandemii. „Je to jeden z pilířů našeho plánu mobility. Musíme přispět k rozvoji hromadné a veřejné dopravy zlepšením její dostupnosti, přístupnosti a účinnosti," uvedl. Město pracuje na dalších projektech jako je prodloužení tramvajových linek a příjezd vysokorychlostní železnice a její umístění pod povrch.

BEI je vysokokapacitní systém veřejné dopravy, jehož cílem je zlepšit propojení mezi všemi městskými částmi a podporovat zdravou a udržitelnou dopravu. Na lince TUVISA budou jezdit dva a na podzim 2021 třináct elektrických vozů Irizar s nejmodernější technologií (sedm 18 metrových kloubových a šest 12 metrových). Nový systém ve Vitoria-Gasteiz, bude mít 10 km trasu s s 23 zastávkami v každém směru.

Irizar e-mobility