Už v listopadu: CZECHBUS 2012, veletrh autobusů, veřejné dopravy a opravárenství

Spuštěna předregistrace.
Spuštěna předregistrace.
Již podruhé se v Praze uskuteční CZECHBUS, akce orientovaná zejména na profesionály a odbornou veřejnost, která již loni přilákala tisíce návštěvníků z Česka a Slovenska, ale též z Polska, Německa, Bulharska a pobaltských zemí.

Letošní druhý ročník proběhne od 15. do 17. listopadu a bude jej opětovně hostit Průmyslový palác Výstaviště v Praze – Holešovicích. Největší expozicí se představí IVECO – IRISBUS, následuje SOLARIS, SOR a MAN. Všechny značky se představí letošními novinkami, bude tu hned několik autobusů s hybridním pohonem, které kromě SOLARIS bude prezentovat například IVECO nebo VOLVO. Je možno očekávat i premiérové elektrobusy. Autobusy se letos představí v Pravém křídle a ve Střední hale Paláce.

Pro porovnání s minulostí budou na veletrhu díky členům Klubu českých historických autobusů k vidění dnes již klasické autobusy řady RTO, a to v provedení městský, linkový a zájezdový.

Pořadateli veletrhu, Inchebě Praha, se však letos podařilo zajistit i širší prezentaci firem z oblasti doplňků, vybavení a náhradních dílů pro autobusy, ať už jde například o převodovky, klimatizaci, navigaci, sedačky, ale také velice zajímavou kolekci významných společností z oblasti garážové a servisní techniky. Kromě loňských účastníků, jmenujme určitě firmy MAHA, MITERAL nebo HOMOLA, zde budou mít svoji premiérovou účast například MOTORTEC Gate, AUTOSERVISNÍ TECHNIKA CZ, ENATRUCK, PAKRA ZF, EUROPART CZ anebo C.I.E.B. Kahovec, své výstavní plochy významně navyšují Autosklo TORO anebo AUTOSKLO Team.

Letošní ročník je koncipován ve znamení veřejné dopravy. Proto také pořadatel mnohem úžeji spolupracuje se Sdružením dopravních podniků ČR (SDP) i Svazem dopravy ČR (SDČR). Funkci generálního partnera pro tento rok přijaly Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP), které zde budou mít svoji vlastní expozici, stejně jako Dopravní podnik města Brna (DPMB) spolu s Magistrátem města Brna. Úzce participují však i další, zejména Dopravní podnik Ostrava (DPO) a jeho dceřiná společnost EKOVA Electric. Stánek bude mít i Sdružení pro dopravní telematiku (SDT), pořadatel konference Veřejná doprava „ON-LINE“. Na stánku SDT bude mít své zázemí i redakce BUSportálu.

Protože Českou republiku je možné označit doslova rájem trolejbusů, vždyť jsou v provozu ve 13 městech a to je, zdá se, celoevropský unikát, zahrne záběr veletrhu od i trolejbusy a elektrobusy, tj. silniční elektrickou trakci. Kromě již zmíněných hybridů by se měly prezentovat i elektrobusy - celá problematika elektromobility se stává tématem páteční konference (16. 11.), kterou společně garantují Ministerstvo dopravy ČR (MDČR), SDP, PMDP, DPMB a DPO. Kromě představení elektrobusu SOR tu ale zazní i informace porovnávající provoz elektrobusu a běžného autobusu v podmínkách města Ostravy, zkušenosti s provozem hybridů VOLVO i SOLARIS. Evropský projekt TROLLEY představí Magistrát města Brna. Atraktivní přednáškou i pro širokou veřejnnost bude vystoupení architekta Patrika Kotase, známého autora stanic metra, tramvají a dopravních terminálů nejen u nás, ale i po celém světě , na téma Elektrická trakce jako městotvorný prvek.

Ve svých doprovodných programech se bude veletrh věnovat i mnoha dalším tématům. Po loňském úspěchu znovu odezní (ve čtvrtek 15. 11.) konference Veřejná doprava „ON-LINE“, kterou připravuje SDT ve spolupráci s MDČR a Českou asociací organizátorů veřejné dopravy (ČAOVD). Mottem tohoto ročníku konference bude “Interoperabilita jako cíl dalšího rozvoje systémů OIS“.

Novými tématy doprovodných programů budou i BHLC a BRT systémy, tedy zkratkovitě řečeno Metrobusy jako systém obsluhy území. Seminář na toto téma garantuje Jan Spousta z Centra dopravního výzkumu (CDV).

Zejména pro dopravce budou nemenší zajímavostí i tři semináře Centra služeb pro silniční dopravu, které se zaměří na systém silničních kontrol u nás a v eurozóně, na odchylky v sociální legislativě při provozování hromadné přepravy osob, a to s ohledem na specifika mezinárodní i vnitrostátní dopravy a také na aktuální legislativní novinky s dopadem do silniční dopravy.

Ve spolupráci se SDČR a příslušnými odbory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MČMT) je připravován i seminář pro pedagogy středních odborných škol na téma Teorie a praxe výuky.

Své novinky na veletrhu představí i firmy z oblasti servisu autobusů a náhradních dílu. V třídenním přednáškovém bloku nazvaném BUSFORUM budou v hodinových intervalech představovat své novinky jednotliví vystavovatelé.
Odborní návštěvníci mohou získat vstupenku za pouhých 50 Kč v rámci předregistrace.
Aktuálně vše k veletrhu na www.czechbus.eu. TZ CZECHBUS.
Samostatně uvedeme informace o vystavovatelích a podrobně doprovodný program

Už v listopadu: CZECHBUS 2012, veletrh autobusů, veřejné dopravy a opravárenství
CZECHBUS 2010