Kraj chce podle něj do 14 dnů zajistit 95 procent obslužnosti v regionu prostřednictvím jiných dopravců. Již s nimi jedná.
Kraj chce podle něj do 14 dnů zajistit 95 procent obslužnosti v regionu prostřednictvím jiných dopravců. Již s nimi jedná.
(čtk) 6.9.2006 Ústí nad Labem - Ústecký hejtman Jiří Šulc dnes vypověděl smlouvu ČSAD Česká Lípa, která měla od 9. září zajišťovat dopravu v Ústeckém kraji. Kraj si vybere náhradní dopravce, řekl ČTK Šulc. Kraj chce podle něj do 14 dnů zajistit 95 procent obslužnosti v regionu prostřednictvím jiných dopravců. Již s nimi jedná.

Mluvčí firemních odborů Jiří Provazník v reakci pro ČTK řekl, že se výpovědí smlouvy odbory nyní nebudou zabývat. Jde o pracovněprávní spor mezi dopravcem a krajem. Odborům nyní stačí garance ředitele ČSAD Česká Lípa Davida Mahdala, že dopravce nebude propouštět před 31. květnem 2007. Odbory dnes oznámily, že od čtvrtka zahájí dvoudenní stávku. Večer ale stávku odvolaly.

Odboráři z Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) a sesterské firmy ČSAD Česká Lípa se odpoledne rozhodli vstoupit do stávky poté, co kraj zrušil jednání zastupitelstva, které mělo stanovit rozsah dopravní obslužnosti. Mluvčí odborů podotkl, že když se Ústecký kraj s dopravci do pátku nedohodne na podmínkách zajištění autobusové dopravy a řidiči nebudou mít jistotu zaměstnání alespoň do 2. června 2007, jsou odbory připraveny zahájit časově neomezenou stávku.

První srpnový den v Ústeckém kraji nevyjelo více než 2100 autobusových spojů zajišťovaných Dopravním podnikem Ústeckého kraje. Důvodem byly spory mezi krajem a největším dopravcem v regionu poté, co se kraj s firmou nedohodl na ceně za provozování dotovaných spojů. DPÚK požadoval uhrazení ztráty 315 milionů korun za veřejnou dopravu, tedy o 135 milionů více než loni. Podle Šulce bylo toto navýšení pro kraj nepřípustné. Kvůli nefungující autobusové dopravě se tak zhruba 40.000 lidí ocitlo před problémem, jak se dostat do práce či třeba k lékaři. Teprve po čtyřech dnech DPÚK obnovil dopravu na všech autobusových spojích, které dosud v kraji provozoval.