Narůstající obliba cykloturistiky vedla u řady autobusových dopravců k rozšiřování i novým možnostem v cestování tzv. cyklobusy. BUS Portál se ve spolupráci s dopravci i ostatními subjekty, které se
Narůstající obliba cykloturistiky vedla u řady autobusových dopravců k rozšiřování i novým možnostem v cestování tzv. cyklobusy. BUS Portál se ve spolupráci s dopravci i ostatními subjekty, které se
Narůstající obliba cykloturistiky vedla u řady autobusových dopravců k rozšiřování i novým možnostem v cestování tzv. cyklobusy. Zeptali jsme se proto dopravců:
  1. Jak hodnotíte provoz cyklobusů v letošní sezóně ?
  2. Jaké zkušenosti a plány vyplývají pro provoz cyklobusů v sezóně příští ?

  1. Zájem cyklistů je, pokud je vhodné počasí.
  2. Jelikož provoz cyklobusu a v zimě skibusu finančně zajišťuje Město Litvínov resp. Chemopetrol a.s. záleží na nich. Věřím, že cyklobus bude pokračovat.
Milan Fencl, INTUS Litvínov


  1. Provoz cyklobusu splnil naše předpoklady, zájem cestujících se zvyšoval s rostoucí informovaností mezi cyklisty, navíc bylo po dobu prázdnin příznivé počasí.
  2. Podrobné vyhodnocení provozu teprve připravujeme, každopádně budeme v provozu cyklobusu pokračovat i v příštím roce. Upřesnění trasy a jízdního řádu provedeme do konce roku 2003.
Vladimír Dostál, ČSAD Kroměříž, a.s.


  1. Cyklobus, který jsme letos začali provozovat, bude ještě celé září v provozu. Detailní rozbor nemáme ještě k dispozici, ale můžeme již dnes prohlásit, že se tento projekt setkal s mimořádným ohlasem cestujících. Rovněž obce profitující z turistiky tento druh dopravy vítají.
  2. V příštím roce budeme tuto linku rozhodně opět provozovat. Uvažujeme rovněž o zavedení nové cyklolinky z Hradce Králové do oblasti Českého ráje. Na celém projektu nás mrzí pouze neochota Krajského úřadu se podílet na financování této dopravy, přestože je jím neustále deklarována podpora cestovního ruchu a tato linka je k tomuto předurčena.
Josef Bulíček, CONNEX Východní Čechy a.s.


  1. Zájem lze hodnotit jako stabilizovaný již několik let. Vlivem letošních vysokých letních teplot bych sezónu hodnotil jako "velmi lehce" podprůměrnou. V minulých letech se nám totiž někdy stávalo, že byla kapacita vleku na kola nedostačující i několikrát v měsíci. Letos jsme toto zaznamenali jen miminálně.
  2. Četnost spojů na 99,99 % ponecháme, rozsah nasazení na linkách také, takže si odvážím dopředu tvrdit že se v této oblasti budeme držet již několik let zaběhnutého modelu.
Pavel Faugner, Dopravní podnik města Děčína


  1. Letošní sezona byla mimořádně úspěšná díky pěknému počasí. Měli jsme problémy s kapacitou busů pro velký zájem cestujících, proto jsme velmi často nasazovali 2 vozy. Další problém byl v tom, že máme provedení cyklobusů se zavěšenou bednou na zádi s kapacitou jen 9 kol. Toto provedení navíc ničí autobusy, takže po sezoně musí na střední opravu, což jsou další náklady navíc. Pro příští rok chceme najít jiné řešení (asi přívěsy).
  2. Příští sezonu chceme pochopitelně znovu provozovat tyto linky po NP Šumava. Vše však záleží na NP Šumava a povolení Ministerstva životního prostředí.
Miroslav Tytl, ČSAD autobusy Plzeň a.s.


(dabra)