Upřesnění k opatřením v dopravě
Kamiony mohou dočasně jezdit i v neděli. Ilustrační foto MD

Zrušení nedělního zákazu jízdy kamionů, i po zastavení spojů do zahraničí se mohou vrátit do ČR zájezdové autobusy, doporučení na zákaz turistických okružních jízd.
Zrušení nedělního zákazu jízdy kamionů, i po zastavení spojů do zahraničí se mohou vrátit do ČR zájezdové autobusy, doporučení na zákaz turistických okružních jízd.
Vláda kvůli koronaviru dočasně zrušila nedělní zákaz jízdy kamionů. Opatření by mělo přispět k lepší plynulosti zásobování obchodů, řekl dnes po jednání vlády vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček. Připomněl, že na řidiče kamionů se nevztahují karanténní opatření. Karel Havlíček také řekl, že české zájezdové autobusy, které jsou v zahraničí, se budou moci vrátit do Česka i poté, co dnes o půlnoci začne platit zákaz přeshraniční linkové dopravy.

„Do všech destinací, které byly zmíněny v rámci karantény, je udělena výjimka všem kamionům a jejich řidičům. Je to zcela zásadní pro naše zásobování,“ řekl Karel Havlíček. „Pro větší zabezpečení plynulosti jsme na základě přání tuzemských obchodníků a řetězců uvolnili režim tak, že budou kamiony jezdit i v průběhu neděle,“ dodal.

Karel Havlíček také uvedl, že i po zastavení pravidelných autobusových a vlakových linek do zahraničí se budou moct do České republiky vrátit zájezdové autobusy, které jsou na cestě po Evropě. Upozornil však, že pokud byl autobus na cestě v některé ze zemí, které vláda označila za rizikové, bude se na cestující vztahovat dvoutýdenní karanténa.

Vláda také vyzvala provozovatele turistických jízd, aby je zrušili.

Letecká doprava přes pražské letiště je podle Karla Havlíčka zachována, ale z rizikových zemí budou moct odlétat do Česka pouze čeští občané, cizince aerolinky na palubu nepustí. Cizinci ale mohu z České republiky nadále odlétat.

ČTK