UNITED BUSES od 5. března mění jízdní řády dálkových autobusů
UNITED BUSES provozuje od roku 2020 síť vnitrostátních dálkových autobusových linek. Od 5. března mění většinu jízdních řádů. Foto UNITED BUSES

Více spojů nabídne UNITED BUSES mezi Pelhřimovem a Prahou, nové spoje vyjedou z Dačic do Brna a méně spojů naopak pojede mezi Prahou a Jeseníky, nebo Brnem a Hradcem Králové.

Více spojů nabídne UNITED BUSES mezi Pelhřimovem a Prahou, nové spoje vyjedou z Dačic do Brna a méně spojů naopak pojede mezi Prahou a Jeseníky, nebo Brnem a Hradcem Králové.

V rámci celostátních změn upraví UNITED BUSES jízní řády většiny linek:

Změny na lince České Budějovice - Brno (UB 920, 926)

Na lince České Budějovice - Brno (UB 920 a 926) pojedou spoje částečně v nové poloze. Zrušen je pondělní spoj v 6:10 z Českých Budějovic přes Tábor a Pelhřimov do Brna a zpět v 10:45. Ranní spoj z Brna v 7:40 je posunut až na 8:35. V nabídce zůstávají dva páry spojů v pracovních dnech, sobotu a neděli, posílené o dva páry posilových spojů v pátek a v neděli.

Další novinkou je zavedení části spojů v trase Brno - Telč - Dačice v pondělí, pátek a neděli, které doplňují obnovenou linku UB 921.

Obnovení přímé linky České Budějovice - Dačice - Moravské Budějovice - Brno

Od pátku 3. března obnovuje UNITED BUSES  přímé spojení na lince UB 921 z Českých Budějovic přes Dačice, Jemnici, Moravské Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou, Hrotovice, Dukovany a Ivančice do Brna. Linka, která kopíruje nejstarší trasu přímého spojení jihozápadu Moravy a jihu Vysočiny s Brnem navazuje na tradici více než 50 let existujícího přímého spojení v této trase. Provoz na lince byl ukončen v květnu 2022 pro skončení platnosti licence a spory s Krajem Vysočina o novou licenci a podmínky přepravy cestujících v rámci kraje. "Podmínky pro provoz znemožňují obvyklé využití linky ke všem přepravám, jak jsou cestující zvyklí. Autobusy nelze využít k přepravám například z Jemnice do Moravských Budějovic, z Moravských Budějovic do Jaroměřic nad Rokytnou a nebo z Jaroměřic do Hrotovic. Na tyto kratší úseky je nutné využít k přepravě místní, dotované autobusy. Podmínky licence zkrátka kratší jízdy v rámci kraje Vysočina nepovolují. Můžete je ale využít na ostatní cesty, " vysvětluje podmínky licence Karel Bílý, majitel UNITED BUSES.

Linka pojede zkušebně prozatím pouze pátky a neděle v rozsahu jednoho páru spojů. Zajímavostí je odlišné trasování oproti dřívějším zvyklostem. Všechny spoje jsou vedeny přes novou zastávku a terminál na západním okraji Brna, Nemocnice Bohunice, odkud se cestující dostanou do centra Brna tramvají za 15 minut. Od nemocnice spoje pokračují na východní okraj Brna, na Královo Pole. "Linka pojede prozatím zkušebně jen v pátek a v neděli, abychom cestujícím a studentům nabídli alespoň nějakou přímou alternativu spojení. Jde o obnovení provozu po opětovném, nuceném přerušení a tak je třeba nejprve ověřit, zda bude o spoje zájem. Mám obavu, že ty neustálé změny a opakované přerušení provozu zapůsobily na veřejnost tak, že k cestám do Brna volí raději auto," doplnil informace k rozsahu provozu Karel Bílý.

Více spojů na lince z Pelhřimova a Humpolce do Prahy

Na lince UB 922 České Budějovice - Pelhřimov - Praha vrací dopravce pondělní spojení v 9:00 z Prahy přes Pelhřimov do Českých Budějovic a zpět v 15:30. Na trase pojede více spojů v pondělí, v pátek a v neděli mezi Prahou, Humpolcem a Pelhřimovem, kde nabídne cestujícím například v pátek spoj prakticky každé dvě hodiny. Nový spoj pojede také v pondělí dopoledne z Pelhřimova do Prahy a dopoledne z Prahy do Pelhřimova.

Změny na lince Brno - Hradec Králové - Pec pod Sněžkou

Na lince UB 345 Brno - Hradec Králové - Pec pod Sněžkou dochází k částečné redukci nabídky spojů na dva páry denně a ve směru z Brna pojedou spoje v nových časových polohách. Odjíždět budou v pracovních dnech 8:00 a 16:15, v sobotu v 7:30 a 15:50 a v neděli v 9:00 a 16:20. Z Hradce Králové do Brna budou autobusy odjíždět v pracovních dnech 9:05 a 15:35, v sobotu 9:44 a 14:50 a v neděli 11:32 a 17:40. Na trase Brno - Pec pod Sněžkou a opačně pojede autobus v pátek v 16:15, v sobotu v 7:30, v neděli v 9:00 a opačně bude spoj odjíždět v sobotu v 8:25 a 13:10 a v neděli v 9:28 a 16:05.

Linka Praha - Jeseník jen od pátku do pondělí

Z ekonomických důvodů přistoupí UNITED BUSES k mírné redukci spojení na lince UB 923 z Prahy do Jeseníků. Autobusy na této trase pojedou ve stejných časech, ale nově jen v pondělí, pátek, sobotu, neděli a ve státních svátcích. "K redukci nabídky spojů na této lince přistupujeme na základě vyhodnocení provozu za uplynulý rok. Linka není v ekonomicky nejlepší kondici, ale nechceme to vzdát a zatím přistoupíme k úspoře nákladů omezením provozu o dny, kdy byla poptávka nejslabší," vysvětlil Karel Bílý.

Brno, ÚAN Zvonařka -TRN platí dál

I po 5. 3. 2023 budou všechny autobusy UNITED BUSES svou cestu v Brně začínat v ulici Trnitá, tzv. TRN pro linky UB 920, 926 a 345.

Změna v Jindřichově Hradci, nově zastavuje na sídlišti U Nádraží

Z ekonomických důvodů opustí dopravce drahou zastávku Jindřichův Hradec, autobusové nádraží. "Za odjezd, nebo příjezd jsme zde zaplatil měsíčně desítky tisíc korun a popravdě, ani si většina cestujících neuvědomuje, že tím něco získali oproti nástupu na jiné zastávce mimo nádraží. S přihlédnutím na rostoucí náklady a inflaci, která se promítá i do cen za zastávky (činí to cca. 130 Kč za zastavení každého jednoho spoje) jsme nuceni zastávku opustit a přesunout spoje na linkách do Brna a Prahy mimo soukromý pozemek, kde se autobusová zastávka nachází. Od neděle 5. 3. 2023 tak všechny naše spoje přesouváme na zastávku sídl. U Nádraží, nacházející se v ulici Jarošovská. Zastávka čelem ke kruhovému objezdu je ve směru Praha, Brno. Zastávka zády pak ve směru České Budějovice. Linka UB 921 z Českých Budějovic, přes Moravské Budějovice do Brna bude zastavovat na sídlišti Vajgar, Bazén, kde zastavují i vybrané dálkové spoje linky UB 920 a 922," uvádí UNITED BUSES v tiskové zprávě.

O společnosti

UNITED BUSES je česká dopravní společnost, která pod stejnojmennou značkou provozuje od roku 2020 síť vnitrostátních dálkových autobusových linek. Poprvé vyjela 16. března 2020 na pravidelné lince České Budějovice - Brno. V současné době jezdí na linkách z/do Českých Budějovic, Jihlavy, Hradce Králové, Brna i Prahy přes 150 dálkových spojů týdně.