Trolejbusy Škoda Electric míří do Ostravy

Dvanáct nových moderních nízkopodlažních trolejbusů zakoupí DP Ostrava. Celková hodnota zakázky je více než 160 milionů korun.

Dvanáct nových moderních nízkopodlažních trolejbusů zakoupí DP Ostrava. Celková hodnota zakázky je více než 160 milionů korun.

Škoda Electric vyrobí dvanáct nových moderních nízkopodlažních trolejbusů pro město Ostrava. Plzeňská firma uzavřela s tamním dopravním podnikem smlouvu na dodávku deseti dvanáctimetrových vozidel Škoda 26Tr a dvou velkokapacitních vozidel 27Tr. Celková hodnota zakázky je více než 160 milionů korun.

První cestující by se v Ostravě mohli svézt novými trolejbusy už letos na podzim. Kompletní dodávku dokončíme v prvním čtvrtletí příštího roku,“ říká člen představenstva Škody Electric Karel Majer

Trolejbusy pro Ostravu budou velmi komfortní – cestující jistě ocení například výkonnou klimatizaci. Vozidla typu 26Tr budou také vybavena trakčními bateriemi a dopravce je tak může nasadit i na trasy, kde není trolejové vedení. Tento typ si u zákazníků získal velkou oblibu a stal se velmi žádaným jak na tuzemském, tak i na zahraničním trhu,“ doplňuje obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr.

Kloubové trolejbusy 27 Tr jsou navíc vybavené zařízením pro úsporu trakční energie, tzv. superkapacitory. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku. Pohodlí při jízdě zlepšuje také výkonný systém vytápění a přehledný informační systém.

Aktuální dodávka trolejbusů pro Ostravu navazuje na zatím poslední obdobný kontrakt z roku 2015, kdy Škoda Electric dodala tamnímu dopravnímu podniku 12 vozidel typů 26Tr a 27Tr. Kromě Ostravy jezdí trolejbusy ze Škodovky i v dalších dvanácti městech České republiky, například v Brně, Hradci Králové nebo v Pardubicích. „V současnosti ve Škodě Electric pracujeme také na nových vozidlech například pro rumunské město Galati, slovenský Prešov a Žilinu nebo pro několik českých měst včetně Plzně a Českých Budějovic,“ dodává Radek Kapr.

České trolejbusy jezdí ve zhruba třiceti zemích světa – v Evropě, Asii a severní Americe. Za dobu existence trolejbusové výroby jich dodala Škodovka na tuzemský i zahraniční trh více než 14 tisíc. Kromě tradičního vývoje a výroby trolejbusů představila Škoda Electric dva typy nových bateriových elektrobusů Škoda Perun. Na začátku letošního března došlo k předání deseti těchto nových elektrobusů pro společnost Arriva Morava určených městské hromadné dopravě v Třinci.

Zdroj: Škoda Electric