Trnavu čekají zkušební jízdy městským vodíkovým autobusem

V Trnavě se v rámci středoevropské H2 Bus Roadshow uskuteční ve dnech 9. až 12. ledna zkušební jízdy vodíkovým autobusem portugalského výrobce CaetanoBus.

V Trnavě se v rámci středoevropské H2 Bus Roadshow uskuteční ve dnech 9. až 12. ledna zkušební jízdy vodíkovým autobusem portugalského výrobce CaetanoBus.

Autobus bude ve výše uvedených dnech jezdit na lince č. 16 z Nemečanky na Novou ulici. Spolu s autobusem bude k dispozici také mobilní čerpací stanice na vodík, která bude dočasně umístěna v dopravním areálu na Seredské ulici v Modrance. V roce 2024 je tam plánován provoz trvalé vodíkové čerpací stanice, spolu s elektrolyzérem na výrobu vodíku.

Cílem akce je představit odborné i laické veřejnosti městský vodíkový autobus a získat údaje o provozu během testovacích jízd. Získané zkušenosti budou sloužit jako podklad při rozhodování městských dopravních podniků a autobusových dopravních společností o rozšíření autobusových flotil o vodíkové autobusy v celé SR.

Středoevropskou H2 Bus Roadshow připravuje Národní Vodíková Asociace Slovenska, ve spolupráci s Hydrogen Europe a partnery - Městem Trnava, provozovatelem autobusové dopravy ARRIVA, dodavatelem plynů Messer Tatragas a areálem EMPARK. Trnava je součástí předváděcí akce pro střední Evropu. Kromě Slovenska je zapojena také Česká republika, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko.

Akci odstartuje v pondělí 9.1.2023 v 10:00 hodin tisková konference, po které budou následovat demonstrační jízdy vodíkovým autobusem pro pozvané hosty, jakož i veřejnost. Ve čtvrtek 12.1.2023 proběhne workshop, na kterém se budou prezentovat přínosy bezemisní vodíkové mobility, vyhodnotí se zkušební provoz vodíkového autobusu a nastíní se vize bezemisní dopravy pro Trnavu i celé Slovensko.

zdroj: busportal.sk