Transdev nakupuje nové autobusy pro Frýdek-Místek a Karvinou
Dva elektrické autobusy SOR NS 12 jezdí ve Frýdku-Místku pět let. Nové vozy v bílé barvě a částečném polepu v grafickém vizuálu města by měl SOR Libchavy dodat za rok. Foto Stanislav Trunečka

SOR Libchavy vyhrál zakázku na dodání 12 ks městských třídvéřových celonízkopodlažních elektrobusů do Frýdku Místku. Smlouva s Transdev Slezsko (dříve ČSAD Frýdek-Místek) byla uzavřena 31. 10. 2023. Autobusy ve standardní délce dodá do 12 měsíců.

SOR Libchavy vyhrál zakázku na dodání 12 ks městských třídvéřových celonízkopodlažních elektrobusů do Frýdku Místku. Smlouva s Transdev Slezsko (dříve ČSAD Frýdek-Místek) byla uzavřena 31. 10. 2023. Autobusy ve standardní délce dodá do 12 měsíců.

Dalšími účastníky zadávacího řízení "Nákup elektrobusů pro MHD Frýdek-Místek 2023" byly Chariot Motors AD se sídlem v Sofii (nabízí autobusy čínského výrobce Higer), turecký Otokar Otomotiv, autorizovaný prodejce IVECO BUS společnost KAR group a SOLARIS CZECH.  SOR Libchavy získal zakázku s celkovou nabídkovou cenou 141 840 000 korun bez DPH. Cena zahrnuje informační a odbavovací systém a veškeré příslušenství. Autobusy budou mít klimatizaci, WiFi, USB zásuvky a kamerový systém dohledu cestujících. Výrobce podle podmínek zadávacího řízení poskytne záruku minimálně 60 měsíců na trakční baterie a garantuje dojezd 230 km na jedno nabití (dle SORT 1). Baterie se budou nabíjet v noci plug-in a rychlodobíjením Opportunity charging. Pro snadný servis musí být autobus vybaven systémem nezávislé vzdálené diagnostiky elektrického pohonu. Projekt nákupu autobusů je spolufinancován EU.

Nové autobusy ve Frýdku-Místku budou v bílé barvě a částečném polepu v grafickém vizuálu města. S novými autobusy bude vyřazeno z provozu 7 dieselových a 5 CNG autobusů. Dva elektrické autobusy SOR NS 12 jezdí ve Frýdku-Místku od roku 2018 a autobusy SOR NSG na zemní plyn od roku 2020. Jednalo se o novinku výrobce.

Společnost Transdev Slezsko (dříve pod názvem ČSAD Karviná) bude další desetileté období provozovat také MHD v Karviné. Součástí nové smlouvy pro období 2024-2033 je nákup nových vozidel. Již v listopadu začalo jezdit šest nových dieselových autobusů SOR a jeden na bioCNG. Do konce roku má Transdev pořídit ještě dva nové elektrické autobusy. Nové vozy jsou v černobílém provedení s výrazným logem města Karviná a maximálním možným zatmavením oken pro tepelný komfort zejména v letních měsících. Vozy mají klimatizaci, WiFi, USB zásuvky a nově jsou vybaveny systémem počítání cestujících. Městu bude sloužit pro optimalizaci jízdních řádů.