Tradiční festival Sodomkovo Vysoké Mýto proběhl v sobotu 8. června
Největší a nejstarší historický autobus Škoda na festivalu © Jaroslav Čuřík

Největší, nejstarší a nejmenší ....
Největší, nejstarší a nejmenší ....
Jaroslav Čuřík (spoza volantu historického autobusu) zaznamenal:
V sobotu 8. června se uskutečnil další ročník již tradičního festivalu Sodomkovo Vysoké Mýto - znovu za krásného, slunečného počasí. Největší čtvercové náměstí v ČR se postupně plnilo veterány různých značek, prioritně ale karosovaných Josefem Sodomkou a jeho zaměstnanci. Celodenní bohatý program pořadatelé perfektně zvládli. Pořadatel, zastoupený Jiřím Junkem, ředitelem muzea, si pravidelně přeje k okružním jízdám městem RTO vyhlídkový, to však bylo v současném počasí přilš riskantní. Znovu proto zvítězil RTO "linkáč" z ČSAP Nymburk. Okružních jízd městem s průvodcem bylo letos jen šest, takže se svezlo okolo 240 cestujících. Zájem byl ale mnohem vyšší. Okružní jízda byla vždy přerušena pro výstup před branou výrobního závodu IVECO CR, kde souběžně probíhal "Den otevřených dveří". Z fotodokumentace alespoň Škoda 706 RTO a hasičský unikát Škoda 125 (1928) v karosérii Sodomka z nedalekých Jenišovic. Jako perlička ten nejmenší exponát Světový unikát: Dětské auto od Sodomky.
K příjemnému dni snad jen trochu nostalgie. V době, kdy mě "erťák s vlekem živil", každý cestující uměl pozdravit, poděkovat. Kéž by se někdy k těm veteránům vrátilo i to "veteránské" chování.

Tradiční festival Sodomkovo Vysoké Mýto proběhl v sobotu 8. června
Dvousedadlové autíčko bylo vyrobeno firmou Carrosserie Sodomka v roce 1940 pro nejmladšího Josefa Sodomku, syna designéra, karosáře a podnikatele Josef Sodomky © Jaroslav Čuřík