Titul nejlepšího evropského řidiče kamionu putuje do Polska

Nejlepším evropským truckerem roku 2007 se stal Marek Szerenos z Polska, bronzový stupínek obsadil Milan Jakúbek ze Slovenska.
Nejlepším evropským truckerem roku 2007 se stal Marek Szerenos z Polska, bronzový stupínek obsadil Milan Jakúbek ze Slovenska.
Praha, 24. září 2007 – Nejlepší evropský truckerem za vítězství v evropském finále soutěže Mladý evropský řidič kamionu 2007 získal moderní tahač Scania v hodnotě 100 000 euro. V soutěži, kterou již potřetí pořádá automobilka Scania, se druhým nejlepším evropským řidičem kamionu stal Tom Sharkey z Irska, bronzový stupínek obsadil Milan Jakúbek ze Slovenska.

V celoevropském finále konaném ve švédském Södertälje se utkalo celkem 27 nejlepších řidičů z celé Evropy, kteří vyhráli svá národní finále. Český zástupce v náročném evropském finále nakonec obsadil 25. příčku. „Kdyby mi někdo letos na jaře řekl, že se stanu jedním z nejlepších řidičů v Evropě, myslel bych, že jde o vtip. Mrzí mě, že jsem ve finálovém boji nedokázal vždy udržet pevné nervy, které rozhodovaly o dobrém umístění. Sešla se velmi silná konkurence těch nejlepších řidičů, z nichž zvítězit ve finále mohl jenom jeden,“ komentuje Roman Ryšavý své umístění a kvalitu svých konkurentů. Letošního ročníku soutěže se v celé Evropě zúčastnilo téměř 16000 řidičů.

Všech 27 řidičů absolvovalo v průběhu dvou dnů pět náročných disciplín. Postupně se museli vypořádat s jízdou hospodárnosti spojenou s defenzivní jízdou, kontrolou vozu před jízdou, kontrolou zajištění nákladu a jízdou zručnosti.

Prostřednictvím soutěže Mladý evropský řidič kamionu Scania usiluje o zlepšení prestiže povolání truckerů a o zvyšování teoretických i praktických znalostí mladých řidičů, kteří jsou důležitým faktorem bezpečnosti na silnicích.

Na evropských silnicích je v provozu více jak 300 000 kamionů Scania. Proto je bezpečnost silniční dopravy v celé Evropě jednou z hlavních odpovědností firmy. Scania také podporuje bezpečnostní cíl Evropské komise, která si dává za cíl sníži počet dopravních nehod o polovinu do roku 2010. Obdobná soutěž se koná celkem v 38 zemích na celém světě. Vedle zemí EU, Norska, Švýcarska a Turecka, si své síly změří letos i řidiči v Argentině, Brazílii, Tchai-wanu, Jižní Africe, Austrálii, Jižní Koreji, Malajsii, Botswaně, Namibii a Tanzanii.
TZ Scania CZ. Kráceno.

Titul nejlepšího evropského řidiče kamionu putuje do Polska