k situaci v elektrizační soustavě České republiky 25.7.2006 .
k situaci v elektrizační soustavě České republiky 25.7.2006 .
Dispečink Provozovatele přenosové soustavy ČEPS dnes od 14.00h až do odvolání vyhlásil vzhledem k havarijní situaci v elektrizační soustavě České republiky stav nouze. Zároveň vyhlásil regulační stupně 2, 3, 4 a 5 do odvolání.

Kvůli přetížení vedení a následným poruchám v přenosové soustavě je podle informací společnosti ČEPS, a.s. ohrožena její celistvost. Situace je velice proměnlivá a není zřejmé, jak dlouho bude tento stav trvat. Podle aktuálních informací z krizového štábu by měla být některá poškozená vedení opět uvedena do provozu ještě dnes večer.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je o aktuální situaci ze strany provozovatele přenosové soustavy pravidelně informováno. Stav nouze má v tuto chvíli pouze vliv na velké odběratele elektřiny jako jsou například velké výrobní podniky, které musí svoji aktuální spotřebu snížit na minimální úroveň.

„ Neprodleně jsem o vzniklé situaci informoval předsedu vlády. Podle informací, které mám k dispozici, nedošlo k žádnému výraznému omezení dodávek elektrické energie pro obyvatelstvo. Expertní tým pracuje profesionálně a doufám, že se nám podaří celou situaci v krátké době vyřešit,“ uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.