Česká asociace organizátorů veřejné dopravy vydává při příležitosti Evropského týdne mobility (16. – 22. září 2008) a Evropského dne bez aut (22. září 2008) společnou tiskovou informaci o akcích pořádaných při této příležitosti v některých integrovaných dopravních systémech.
Česká asociace organizátorů veřejné dopravy vydává při příležitosti Evropského týdne mobility (16. – 22. září 2008) a Evropského dne bez aut (22. září 2008) společnou tiskovou informaci o akcích pořádaných při této příležitosti v některých integrovaných dopravních systémech.
Evropský týden mobility je osvětová kampaň pro občany měst, které upozorňuje na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou ve městech, a kterým zároveň nabízí možnosti a výhody udržitelných druhů dopravy. Mnohá evropská města už pochopila, že prostor v ulicích patří také chodcům, cyklistům a veřejné dopravě, nejen autům. Ulice mohou být opět místem setkávání, místem pro život. A tomu má Evropský týden mobility pomoci.
PID (Praha + část Středočeského kraje):
V rámci Evropského týdne mobility bude uspořádán Den otevřených dveří Dopravního podniku hl. m. Prahy v sobotu 20. 9. a také celková prezentace města k týdnu mobility v neděli 21. 9. na Mánesově mostě včetně průvodu tramvají. Na sobotní i nedělní akci se bude ROPID – organizátor Pražské integrované dopravy prezentovat pomocí vlastního infostánku. V úterý 16. 9. 2008, uspořádal ROPID Den Eska, který byl pojat jako propagace železnice a PID.
IDS JMK (Jihomoravský kraj):
Jihomoravský kraj podpoří Evropský týden mobility vydáním několika tisíc letáků upozorňujících na výhody veřejné dopravy a především Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Součástí letáku bude i jízdenka k vystřižení, jejíž držitel bude moci bezplatně cestovat po celý den 22. září 2008 všemi linkami zařazenými do IDS JMK. Statutární město Brno v rámci k Evropského dne bez aut umožnilo 22. září 2008 bezplatné cestování ve všech vozidlech Dopravního podniku města Brna v zónách 100 a 101. Vedle toho Dopravní podnik města Brna pořádá pro příznivce městské dopravy besedu na téma „Rozvoj městské hromadné dopravy v Brně“, která se uskuteční 22. září 2008 v 16:00 hodin v jídelně DPMB v Pisárkách.
ODIS (Moravskoslezský kraj):
V rámci Evropského týdne mobility připravil Dopravní podnik Ostrava dvě akce, a to DO KYJOVIC BEZ AUT A ZDARMA (bezplatná přeprava dne 20. září na tramvajové lince č. 5) a DEN BEZ AUT na den 22. září, kdy mohou zdarma cestovat v integrovaném dopravním systému ODIS ve spojích Dopravního podniku Ostrava na území města Ostravy, tj. v tarifních zónách 1, 2, 3 a 4 všichni cestující, kteří se prokáží platným malým technickým průkazem motorového vozidla. Na tento průkaz se mohou bezplatně přepravovat až 2 osoby.
IDOK (Karlovarský kraj):
V Den bez aut 22. září 2008 bude v městských dopravách v Karlových Varech a Chebu umožněna bezplatná přeprava cestujících.
IDOL (Liberecký kraj):
KORID LK a Liberecký kraj spolupracuje na programu ke Dni bez aut v Liberci, Jablonci nad Nisou (dopravácká sobota – více na www.csadjbc.cz), České Lípě, Turnově a Semilech.
TI ČAOVD dne 17. září 2008