Tendr na dodávky metra pro Petrohrad vyhrál společný podnik Škody

Transportation a ruské společnosti ZAO Vagonmaš.
Transportation a ruské společnosti ZAO Vagonmaš.
Touto zprávou si krátíme čekání na zprávu výsledku tendru na trolejbusy do Sofie. Zprávu máme přislíbenou v momentě, kdy bude výsledek zcela definitivní. Infomace, které se objevily nedávno v (čtk), byl předčasné.

Plzeň, 27. 8. 2012 – Významného úspěchu dosáhla společnost Škoda Transportation na ruském trhu. Společnému podniku, který založila spolu s ruskou společností ZAO Vagonmaš, se podařilo získat v Petrohradu zakázku na dodávku devíti šestivozových souprav metra v hodnotě přibližně 2 miliardy korun.

Škoda bude zajišťovat klíčové dodávky asynchronních trakčních pohonů, podvozků a řízení. Významný potenciál do budoucna slibuje také fakt, že představitelé Petrohradu plánují nakoupit dalších třicet šestivozových souprav.
Hlavní výhodou soupravy je až o padesát tun nižší hmotnost oproti stávajícím vozům ruské koncepce. Skříň je totiž vyrobena z lehkých hliníkových sendvičových panelů a vozy mohou navíc využít rekuperaci energie při brzdění, takže jsou schopné ušetřit nejméně dvacet procent elektrické energie oproti dnes provozovaným soupravám. V každém voze jsou umístěny ventilační jednotky, které spolu s příjemným osvětlením zvyšují komfort při cestování petrohradským metrem. Pasažérům pomůže i přehledný audiovizuální informační systém.
První vagon moderní soupravy metra s názvem NěVa byl představen již v červenci 2009 za účasti gubernátorky Sankt Petěrburgu Valentiny Matvijenko, předních představitelů města a ředitelů metra v Sankt Petěrburgu, Moskvě, Varšavě a Kyjevě. Projekt také získal prestižní ocenění, když vyhrál mezioborovou soutěž v kategorii „Nejlepší inovační projekt Sankt Petěrburgu pro potřeby města“.

Z TZ Škoda

Tendr na dodávky metra pro Petrohrad vyhrál společný podnik Škody