Techmania má na dosah téměř 600 milionů na projekty pro neformální vzdělávání

V Plzni tak vznikne do roku 2013 atraktivní vzdělávací areál včetně planetária.
V Plzni tak vznikne do roku 2013 atraktivní vzdělávací areál včetně planetária.
Techmania Science Center, plzeňská instituce neformálního vzdělávání, téměř jistě získá necelých 600 mil. Kč z evropských fondů, které jí pomohou vytvořit ucelený vzdělávací areál včetně planetária, a to již do roku 2013.

„Je velmi pravděpodobné, že naše žádost o rámcově 600 mil. Kč z operačního programu Výzkum a Vývoj pro Inovace (VaVpI), bude vyřízena kladně,“ sděluje ředitel science centra Vlastimil Volák. Úředníci MŠMT již seznámili management Techmanie s přípravou technického annexu, což je příloha rozhodnutí o financování. Technický annex dle současné praxe připravují pouze projekty, které prošly výběrovou komisí a jsou na ně alokovány finanční prostředky. Jak vysvětluje Vlastimil Volák: „Nyní se nacházíme ve stádiu negociací a věříme, že všechny formality proběhnou bez komplikací. Pokud se tak stane, zahájíme na podzim letošního roku první stavební práce.“ Ty by v tom případě realizovala firma Berger Bohemia a.s., která v rámci nadlimitní veřejné zakázky předložila nejvýhodnější nabídku z jedenácti zúčastněných stavebních firem.

Cílem Techmanie je získat odpovídající prostory a vybavení na to, aby science center posílilo svoji jedinečnou pozici na poli neformálního vzdělávání v České republice.

Kromě dobudování vlastního science centra chce Techmania v Plzni vybudovat planetárium s virtuáriem, které svým návštěvníkům nabídne jedno z nejmodernějších technických vybavení na světě. Nedílnou součástí projektu podporovaného městem Plzní i Plzeňským krajem jsou rovněž odborné laboratoře na výuku chemie, fyziky či biologie, které budou využívány základními a středními školami. Počítá se i s parkovacím domem, klubovnami, konferenčním sálem, restaurací či provozními dílnami, a to tak, aby byl vytvořen ucelený urbanistický prostor pro popularizaci vědy a jeho logické začlenění do vlastního města. Snahou Techmanie rovněž je vybavit stávající i nově postavené či rekonstruované prostory expozicemi, které návštěvníky vtáhnou do světa vědy a techniky formou hry. Od otevření v listopadu 2008 Techmanii navštívilo již více než 150 000 návštěvníků.

TZ Techmania Science Center