Také Mnichov začíná s elektrifikací
MVG Mnichov zavedl 5. října 2020 svou první plně elektrifikovanou linku č. 144 s e-busy Ebusco 2.2. Foto MVG

Autobusová linka 144 v Mnichově je provozována kompletně e-busy, v provozu jsou standardní od Ebusco, mnichovský dopravce testuje MAN Lion's City E a přijedou i nové Mercedesy.
Autobusová linka 144 v Mnichově je provozována kompletně e-busy, v provozu jsou standardní od Ebusco, mnichovský dopravce testuje MAN Lion's City E a přijedou i nové Mercedesy.
MVG Mnichov zavedl 5. října svou první plně elektrifikovanou linku. Na trase 144 jezdí 8 bateriových autobusů Ebusco 2.2. Na linku dopravce nasadil nových osm autobusů Ebusco 2.2 s délkou 12 metrů a dojezdem 250 km, které doplnily čtyři od stejného výrobce. MVG v současné době také testuje MAN Lion’s City E.

Celkem je pro linky 144 a 100, která je elektrifikována jen částečně, k dispozici celkem 13 elektrických autobusů. Dodávka dvou dalších eCitaro G od společnosti EvoBus (Mercedes) se očekává do konce roku a "Museenlinie 100" tak bude také plně elektrická. Nasazení solo autobusů na této lince není možné z důvodu vysoké poptávky cestujících.

Ingo Wortmann, generální ředitel společnosti MVG: „Naším cílem je nahradit náš dieselový autobusový park téměř úplně elektrickými autobusy v příštích 10 letech a provozovat je na zelenou elektřinu. Dvě plně elektrické linky jsou dobrým začátkem pro získání zkušeností. Podmínkou pro nás je, aby elektrické autobusy byly stejně účinné. Potřebují výkonné baterie s dlouhým dojezdem. Na druhé straně by autobusy měly mít dostatečnou kapacitu pro cestující, aby mohly fungovat na našich nejrušnějších linkách. Bez splnění těchto podmínek se budou navyšovat náklady ... je před námi ještě hodně práce.“

2021: Ještě více elektických autobusů a nové depo

MVG již objednal dalších dvanáct e-busů, které budou uvedeny do provozu do konce roku 2021: dva dvanáctimetrové a dva kloubové, každý s odlehčenou konstrukcí od společnosti Ebusco, a osm dalších kloubových autobusů od EvoBus. V příštím roce se flotila rozroste na celkem 26 e-busů. Další výběrová řízení se připravují.

V Mnichově se staví pro elektrobusy nové depo, jeho otevření je plánováno na polovinu roku 2021. Bude vybaveno 56 nabíječkami s výkonem 150 Kwh a bude se dále rozšiřovat.