a chystá se na výběrová řízení v dálkové dopravě
a chystá se na výběrová řízení v dálkové dopravě
Z tiskové zprávy STUDENT AGENCY, Brno 18.5. 2010

Jako okamžitou reakci na záměry Ministerstva dopravy o otevření trhu v dálkové dopravě pořídila na jaře tohoto roku společnost STUDENT AGENCY devět nových lokomotiv. Jedná se o úplně poslední elektrické lokomotivy, které byly vyrobeny v devadesátých letech ve Škodě Plzeň. Do současnosti byly provozovány u italského soukromého dopravce. Lokomotivy v celkové hodnotě téměř půl miliardy korun použije STUDENT AGENCY pro zakázky v dálkové dopravě, které by měly být v nejbližší době otevřeny konkurenci.

Lokomotivy, jejichž opotřebení nyní odpovídá zhruba tříletému provozu, projdou v Itálii kompletní rekonstrukcí, budou vybaveny nejmodernějšími bezpečnostními systémy a bude zvýšena jejich maximální rychlost na 140 km/h.

Pro zajištění naprosto spolehlivého provozu je součástí dodávky také rozsáhlý soubor příslušenství – například nové podvozky, klimatizace, trakční motory, palubní hardware a další.

V případě, kdy by Ministerstvo dopravy nepřistoupilo k výběrovým řízením tak, jak oznámilo, hodlá STUDENT AGENCY využít nově nakoupené lokomotivy pro provozování vlastních vlaků v dálkové dopravě jako konkurence dotovaných vlaků EuroCity a InterCity. Společnost tím chce demonstrovat, že dálkové spoje vyšší kvality mají být provozovány bez dotací, jek je to obvyklé v celé západní Evropě.