Protest pražských řidičů autobusů. Na Hodonínsku se převrátil autobus.Bouře na Slovensku dostala autobus nad propast
Protest pražských řidičů autobusů. Na Hodonínsku se převrátil autobus.Bouře na Slovensku dostala autobus nad propast
Protest pražských řidičů autobusů
(novinky.cz) 21.6.2004 Pražští řidiči autobusů MHD úderem osmé hodiny ranní zahájili v pondělí dvacetiminutovou stávku. Autobusáci vyhlásili stávku na protest proti připravované novele zákona o provozu na pozemních komunikacích. Mnozí se ale k protestu nepřipojili, a tak cestující přerušení dopravy většinou nijak zvlášť nepocítili.

PRAHA - Například na Pankráci se v době protestu normálně jezdilo, stejně tak na Spojovací. K protestu se naopak přidali někteří řidiči v okolí Palmovky. Výzva se už v době přípravy stávky neshledala s velkou odezvou. Distancovaly se od ní dva největší odborové svazy pracovníků v dopravě, tramvajové odbory i někteří soukromí dopravci.

Podle původních záměrů měla být stávka hodinová. Odboráři však dospěli k závěru, že i dvacet minut bude stačit k tomu, aby před veřejností demonstrovali svou občanskou neposlušnost.

Řidičům se zejména nelíbí vládní záměr, že by řidiči z povolání měli dostávat 1,5krát až dvakrát vyšší pokuty než ostatní řidiči. Návrh novely nyní ve Sněmovně čeká druhé čtení. Ministr dopravy Milan Šimonovský předpokládá, že novela vstoupí v platnost 1. ledna 2005.
Na Hodonínsku se převrátil autobus, cestující měli štěstí
(čtk) Bez zranění skončila nehoda v Bzenci na Hodonínsku, kde se v noci ze soboty na neděli převrátil zájezdový autobus se 14 cestujícími a dvěma řidiči. Podle policie řidič jel pravděpodobně moc rychle, dostal v v levotočivé zatáčce smyk, vyjel ze silnice a přes svodidla se převrátil na bok. Zkouška na alkohol v krvi řidiče byla negativní. Nehody autobusů si v Česku za poslední dva roky vyžádaly přes tři desítky životů. Při nejznámější tragédii u Nažidel na Českokrumlovsku loni zemřelo 19 lidí.
Bouře na Slovensku dostala autobus nad propast
(novinky.cz) Bouře doprovázená silným větrem smetla o víkendu ze silnice autobus s 18 cestujícími u slovenského města Trenčín. Autobus skončil na okraji propasti. Hasiči ho vytahovali několik hodin. Cestujícím se naštěstí nic nestalo, ale zažili šok. Bouře páchala škody i na domech a autech.