Podle ranního vysílání Čro 1 11.1. Rusko obnovilo dodávky ropy.
Podle ranního vysílání Čro 1 11.1. Rusko obnovilo dodávky ropy.
Vyjádření MPO k aktuální situaci v dodávkách ropy do ČR v době před a při přerušení dodávek.

Aktuální situace v dodávkách ropy do ČR

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se dnes setkal se zástupci společností ČEPRO, a.s., MERO ČR, a.s., Správa státních hmotných rezerv, Česká rafinérská, a.s., Paramo, a.s. a Unipetrol rafinérie, a.s.

Během jednání ministr Říman informoval o dnešním jednání vlády, která dala ministrovi zahraničních věcí za úkol neprodleně iniciovat jednání s Evropskou komisí a se zeměmi postiženými výpadkem dodávek ropy z Ruska za účelem koordinace společného postupu. Vláda ministrovi průmyslu a obchodu dále uložila prověřit možnosti alternativního zásobování České republiky ropnými produkty.

Zástupci všech společností se dnes shodli na tom, že Česká republika má v současné době dostatečné zásoby surové ropy a ropných produktů.

„K dispozici jsou zásoby surové ropy, které pokryjí domácí spotřebu na 122,5 dne. Většina těchto zásob je uložena na území České republiky. Část těchto rezerv se nachází v zahraničí a jejich čerpání nic nebrání,“ uvedl ministr Martin Říman.

„Česká republika je na výpadek v dodávkách ropy velice dobře připravena. Pokud by došlo k dlouhodobějšímu výpadku dodávek z Ruska, bylo by možné využít kapacitu ropovodu Ingolstadt. Tímto ropovodem je možné přivést dostatek surové ropy a uspokojit tak veškeré domácí ropné potřeby,“ řekl dále ministr Říman.

Ministr Říman se zástupci uvedených společností dohodl, že pokud nebudou do nedělního večera obnoveny dodávky ropy z Ruska, sejdou se znovu v pondělí 15. ledna.

Tisková zpráva ministerstva průmyslu a obchodu 9. ledna 2007 .
Dnes v 19:54 odstavila ruská strana čerpací stanice, které pumpují ropu do systému ropovodu Družba. Ve 20:15 byly uzavřeny hraniční armatury na ukrajinsko-slovenské hranic, čímž byla přerušena dodávka ropy. Ropovodem Družba však ze Slovenska do České republiky nadále proudí ropa, která je uložena v zásobnících na Slovensku. Jedná se o zásobu ve výši 52 až 55 tisíc tun, která postačuje k pokrytí 4 dnů spotřeby surové ropy. Další zásoby mají tuzemské rafinerie a Správa státních hmotných rezerv.

Tisková zpráva ministerstva průmyslu a obchodu 8. ledna 2007 II.
V současné době, kdy běloruská strana zastavila tranzit ruské ropy do severní i jižní větve ropovodu Družba, má Česká republika zásoby na 90 dní spotřeby surové ropy. I kdyby nedošlo v nejbližších dnech k obnovení dodávek ropy jižní větví ropovodu Družba, bude do České republiky proudit ropa, která je v tuto chvíli uložena v zásobnících na Slovensku.

Ropovod Ingolstadt, který byl postaven na začátku 90. let má průměr 70 cm, zatímco jižní větev ropovodu Družba pouze 50 cm. Díky tomu je možné prostřednictvím ropovodu Ingolstadt zásobovat veškerou rafinérskou kapacitu v České republice. Bylo by k tomu nutné dojednat dodávku ruské ropy, která má vyšší obsah síry a která by byla do ropovodu Ingolstadt dopravena po vodě.

„Naši spoluobčané se nemusejí obávat, protože Česká republika je na tuto situaci připravena a umí ji vyřešit,“ řekl ministr Martin Říman.
Tisková zpráva ministerstva průmyslu a obchodu 8. ledna 2007 I.