Příspěvek autobusovým dopravcům zvýší o 17,5 milionu korun na nárůst platů řidičů.
Příspěvek autobusovým dopravcům zvýší o 17,5 milionu korun na nárůst platů řidičů.

„Řidiči autobusů od některých firem odcházejí především proto, že jsou nespokojeni se mzdovým ohodnocením. Rozhodli jsme se proto dopravcům pomoci a navýšit ceny dopravního výkonu tak, aby mohli řidičům na platech přidat. Rada Středočeského kraje proto rozhodla, že příspěvek na dopravní obslužnost zvýšíme o 17,5 milionu korun,“ informoval hejtman Miloš Petera (ČSSD), který má v krajské radě oblast dopravy na starosti.

Středočeský kraj objednává v současné době dopravní obslužnost každoročně přibližně na 700 autobusových linkách. „Navýšení ceny dopravního výkonu je primárně určeno pro mzdy a odměňování řidičů. Domluvili jsme se s dopravci, že oni dorovnají tuto částku tak, aby řidiči brali nejméně sto korun za hodinu. Chceme zajistit stabilitu objednávky veřejné dopravy a sociální smír,“ doplnil hejtman Miloš Petera.

Prezident Asociace středočeských dopravců Daniel Adamka dodává „Řidiči autobusů jsou pro města, obce i kraj nepostradatelní, lidé potřebují cestovat a vždy potřebovat budou. Bohužel starší generace šoférů postupně odchází do penze a najít mladé, kteří by si sedli za volant a byli ochotní přijmout zodpovědnost, kterou profesionální řidiči mají, je minimum.  Vozit lidi je náročné povolání. Jsem rád, že jsme s panem hejtmanem Peterou našli peníze pro řidiče. Málokdo si uvědomí, jak náročné je trávit za volantem často celé dny."